Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι η χώρα του θα βοηθήσει στη διερεύνηση της έκρηξης που σημειώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία προκάλεσε προβλήματα στην παροχή νερού και για την οποία το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε το Βελιγράδι.
Η έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής έπληξε μια διώρυγα που στέλνει νερό στους δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Κοσόβου με καύση άνθρακα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προκάλεσε επίσης διακοπές στην παροχή νερού σε ορισμένα γεωγραφικά σημεία, αλλά δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος.
Το περιστατικό πυροδότησε τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, με την Πρίστινα να χαρακτηρίζει την έκρηξη «τρομοκρατική ενέργεια της Σερβίας», κάτι που η τελευταία αρνήθηκε.
«Η ανακάλυψη της αλήθειας είναι προς το συμφέρον της χώρας μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η σερβική πλευρά είναι έτοιμη να μοιραστεί «πληροφορίες με όλους, ακόμη και με την Πρίστινα».
Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι χρησιμοποίησε το περιστατικό για να εδραιώσει τον έλεγχό του στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου η σερβική πλειοψηφία αρνείται να αναγνωρίσει τους θεσμούς της Πρίστινα και θεωρεί το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά της.
Η Πρίστινα δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Σερβία ευθύνεται για την έκρηξη.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε οκτώ άτομα και κατάσχεσε όπλα και εκρηκτικά το Σάββατο σε επιδρομές σε σχέση με την έκρηξη. Τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν την Κυριακή ότι η παροχή νερού επανήλθε στο φυσιολογικό επίπεδο.
Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ωστόσο, η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.
Πηγή: ΚΥΠΕ