Οι αρχές της Γεωργίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι 107 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας διαδηλώσεων ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης να καθυστερήσει τις συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω μετεκλογικής κρίσης.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διεκδίκησε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση κατήγγειλε για εκλογική νοθεία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι 107 άτομα συνελήφθησαν για «ανυπακοή σε νόμιμες αστυνομικές εντολές και μικροχουλιγκανισμό».

«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές πέταξαν διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πέτρες, πυροτεχνήματα, γυάλινα μπουκάλια και μεταλλικά αντικείμενα, σε αστυνομικούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «10 υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών τραυματίστηκαν».

Το Υπουργείο είχε δηλώσει ότι 32 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 43 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Ηρακλί Κομπαχίτζε την Πέμπτη ότι η Γεωργία δεν θα επιδιώξει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028 πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης και δύο ημέρες διαδηλώσεων.

Αργότερα κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τον Πρεσβευτή της ΕΕ στη Γεωργία ότι διαστρέβλωσαν τα λόγια του και επέμεινε ότι η ένταξη στο μπλοκ «έως το 2030» παραμένει η «κορυφαία προτεραιότητά» του.

Μετά την ψηφοφορία του Οκτωβρίου, ομάδα εξεχόντων εκλογικών παρατηρητών της Γεωργίας δήλωσε ότι είχε αποδείξεις για ένα πολύπλοκο σχέδιο εκλογικής νοθείας μεγάλης κλίμακας.

Οι Βρυξέλλες απαίτησαν να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις «σοβαρές (εκλογικές) παρατυπίες» που ανέφεραν οι εκλογικοί παρατηρητές, όπως είπαν.

Οι βουλευτές του «Γεωργιανού Ονείρου» ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη υπέρ της παραμονής του Κομπαχίτζε στην πρωθυπουργία, παρότι η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε το κοινοβούλιο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση νομιμοποίησης.

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Λιθουανία ήταν μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «βάναυση καταστολή», προτρέποντας τη Γεωργία να παραμείνει «πιστή στις ευρωπαϊκές αξίες».

Τα τελευταία χρόνια, οι επικριτές κατηγορούν το «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία, ότι έχει απομακρύνει τη χώρα από την Ευρώπη και έχει έρθει πιο κοντά στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ