Το 86,6% των παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών ετών και της ελάχιστης υποχρεωτικής σχολικής ηλικίας στην Κύπρο (68,0% στην ΕΕ) βρίσκονταν στο επίσημο σύστημα προσχολικής φροντίδας (όπως νηπιαγωγεία και προδημοτική) για τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα το 2023, ενώ μόλις το 0,9% στην Κύπρο (21,1% στην ΕΕ), βρίσκονταν στο σύστημα αυτό για 1 έως 24 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, το 32,5% των παιδιών στην Κύπρο (16,8% στην ΕΕ) που διέτρεχαν τέτοιο κίνδυνο, ηλικίας μεταξύ 3 ετών και της ελάχιστης υποχρεωτικής σχολικής ηλικίας, δεν συμμετείχαν σε κανένα προσχολικό σύστημα φροντίδας ή εκπαίδευσης, σε σύγκριση με το 8,0% των παιδιών που δεν βρίσκονταν σε αυτή την κατηγορία (9,0% στην ΕΕ).

Σημειώνεται πως τα δεδομένα που αφορούν τα παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο θεωρούνται χαμηλής αξιοπιστίας από την Eurostat.

Τα παιδιά που διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να λάβουν επίσημη παιδική φροντίδα ή εκπαίδευση για πάνω από 25 ώρες (67,5% στην Κύπρο, 58,7% στην ΕΕ) σε σύγκριση με παιδιά που δεν ήταν σε αυτή την κατηγορία (90,9% στην Κύπρο, 71,0% στην ΕΕ).

Παράλληλα, τα παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (24,5% στην ΕΕ) να έχουν επίσημη παιδική μέριμνα και εκπαίδευση από 1 έως 24 ώρες από εκείνα που δεν διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (20,0% στην ΕΕ).

Τα στοιχεία για την Κύπρο δείχνουν πως 0% των παιδιών που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας είχαν επίσημη φροντίδα από 1 έως 24 ώρες, σε αντιστοιχία με 1,1% των παιδιών που δεν διέτρεχαν τέτοιο κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: Το Google Maps αφαιρεί τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας - Τι αλλάζει

Πηγή: ΚΥΠΕ