Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδί, δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση κακοποιών στην Τζαμανγκουντζί, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Μπανγκί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ενώ κυκλοφορούσαν με μοτοταξί, δήλωσε χθες Τετάρτη αυτοδιοικητικός αξιωματούχος στον ραδιοφωνικό σταθμό Guira.
«Δολοφόνησαν πέντε (οδηγούς) μοτοταξί από την Μπριά (ανατολικά), τέσσερις ανθρώπους από την Ιπί (ανατολικά) κι ένα παιδί. Συνολικά έχουμε 10 νεκρούς», εξήγησε ο Εβαρίστ Μπιγκινιντζί, ο νομάρχης στην Άνω Κοτό.
Στην πρωτεύουσα, βουλευτής που εκλέγεται στην Μπριά, ο Ζακ Ταφογκό, δήλωσε «σοκαρισμένος» για τον τρόπο που διαπράχθηκαν οι φόνοι: «τα θύματα δέθηκαν και τους έκοψαν τους λαιμούς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιο πράγμα. Ο πληθυσμός έχει υποστεί σοκ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.
Οι επιβάτες είχαν διανύσει περίπου εκατό χιλιόμετρα από την Ιπί για να συμμετάσχουν σε θρησκευτική γιορτή στην Μπριά. Κατά την επιστροφή, έπεσαν θύματα επίθεσης οι δράστες της οποίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
«Κήρυξα τριήμερο πένθος» από χθες Τετάρτη, είπε ο νομάρχης Μπιγκινιντζί.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δυνάμεις διενεργούν έρευνα στην περιοχή και κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Ταφογκό, «τα μοτοταξί βρίσκονται σε απεργία ως την Παρασκευή, αλλά τα καταστήματα δεν είναι κλειστά». Έκανε λόγο για σποραδικά παρόμοια επεισόδια στην περιοχή. Κατά τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο «οκτώ οδηγοί μοτοταξί» έγιναν στόχοι «επιθέσεων» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «περίπου δέκα» άνθρωποι.
Στα τέλη του 2016, το 80% του πληθυσμού στην Μπριά τράπηκε σε φυγή εξαιτίας πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις με αρπακτικές προθέσεις, που διεκδικούσαν τον έλεγχο της περιοχής όπου υπάρχουν κοιτάσματα διαμαντιών και χρυσού.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μπορεί εκ νέου να εξάγει διαμάντια, μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβαλλόταν σε βάρος της από το 2013.
Τα πλούσια κοιτάσματα διαμαντιών αποτελούν, μαζί με τις φλέβες χρυσού, τους πιο πολύτιμους πόρους του κράτους της κεντρικής Αφρικής. Άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν δοθεί σε εταιρείες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρουάντα, καθώς και σε Ρώσους συνδεόμενους με την εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, στυλοβάτη του καθεστώτος.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας το 71% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, γνώρισε σειρά εμφυλίων πολέμων, στρατιωτικών πραξικοπημάτων και αυταρχικών καθεστώτων αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - AFP