Ο Γιανκί Μπαγτζίογλου, τομεάρχης Άμυνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), άσκησε δριμεία κριτική στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη νέα ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ για την παραίτηση από τα 79 κιτ F-16 και τη στροφή στην προμήθεια F-35.
«Ενώ είναι πασιφανείς οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και είναι γνωστή η στάση του Τραμπ και του υπουργικού συμβουλίου του υπέρ του Ισραήλ, είναι δυνατόν να δοθούν F-35 στην Τουρκία, η οποία έχει ανακοινώσει σε ανώτατο επίπεδο ότι αναμένει επίθεση από το Ισραήλ; Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση Τραμπ; Δεν θα συζητηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην εθνική μας ασφάλεια οι λανθασμένες αποφάσεις που λαμβάνονται με πολιτική επιρροή στα αμυντικά έργα; Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη;», ρώτησε τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας στην επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αμυντική επάρκεια της χώρας.
Ποιο το αντάλλαγμα για τα F-35;
Στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Άμυνας του CHP έθεσε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τις πιθανές παραχωρήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να αγοράσει F-35.
«Τα πρώτα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό στο πλαίσιο της πρόσφατης κατάστασης είναι: Τί είδους συμφωνία επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, οι οποίες έθεσαν πολλούς όρους για την παράδοση των F-35; Τι άλλαξε στις συνθήκες και στην κατάσταση; Ειδικότερα, τίθεται λόγος για παραχωρήσεις όσον αφορά τη χρήση του συστήματος αεράμυνας S-400 ή άλλα ζητήματα; Πόσα F-35 σχεδιάζεται να αγοραστούν; Θα είναι δυνατή η προμήθεια των F-35B για την ανάπτυξη τους στο πλοίο Anadolu, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα της Διοίκησης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων; Ανάλογα με τον αριθμό των F-35 που θα αγοραστούν, θα συνεχιστεί το σχέδιο προμήθειας των F-16; Θα ακυρωθεί το έργο προμήθειας του Eurofighter Typhoon; Σύμφωνα με την κατάσταση των προμηθειών των F-35, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει το σχέδιο KAAN MMU, όπως δήλωσε ο Γκιουλέρ πέρυσι; Μήπως ο λόγος που εγκαταλείψαμε τα 79 κιτ εκσυγχρονισμού είναι επειδή χρειαζόμαστε άδεια από τις ΗΠΑ για ελεύθερο εκσυγχρονισμό;», αναρωτήθηκε αφήνοντας υπόνοιες κατά της κυβέρνησης για μειοδοτική στάση.
Ανάγκη για επαναπροσδιορισμό αεροπορικής στρατηγικής
Η κατάσταση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση και στασιμότητα, σύμφωνα με τον Μπαγτζίογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον αυξανόμενο κίνδυνο αποδυνάμωσης της αεροπορικής ισχύος της Τουρκίας έναντι γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα.
«Η πολεμική αεροπορική ισχύς της Τουρκίας είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αποδυναμωθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής. Καθώς το Ισραήλ ενισχύει τα αποθέματά του με σύγχρονα αεροσκάφη, όπως τα F-35 και F-15, η Ελλάδα ανανεώνει την πολεμική της αεροπορία με τον εκσυγχρονισμό των F-16V και την αγορά Rafale και προσπαθεί να προσθέσει και τα F-35 στο δυναμικό της. Ενώ η Ρωσία, αυξάνει την αεροπορική της ισχύ επενδύοντας σε αεροσκάφη νέας γενιάς Su-57 και Su-35. Μαζί με αυτές τις εξελίξεις, η αεροπορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή βρίσκεται υπό απειλή και ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη. Η Τουρκία, η οποία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς των S-400, είναι αντιμέτωπη με αβεβαιότητες όσον αφορά την προμήθεια νέων αεροσκαφών και κιτ εκσυγχρονισμού. Τα τελευταία 20 χρόνια, ως μαχητικά αεροσκάφη έχουν προστεθεί στο δυναμικό μόνο 30 αεροσκάφη F-16. Οι πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις σχετικά με τα αμυντικά έργα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαδικασίες προμηθειών», τόνισε.
Η αβεβαιότητα «απογειώνεται»
Ο ίδιος υπογράμμισε την αβεβαιότητα γύρω από το πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους KAAN και τα εγχώρια αμυντικά έργα, ενώ προειδοποίησε για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες προμήθειας των Eurofighter Typhoon.
«Παρόλο που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη εναλλακτικές λύσεις, όπως η αγορά των Eurofighter Typhoon, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να επιταχυνθεί για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ των εγχώριων έργων, ξεχωρίζουν τα Kaan MMU και Hürjet, ωστόσο θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταστούν επιχειρησιακά τα έργα αυτά. Επιπλέον, το θέμα της εγχώριας παραγωγής κινητήρων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης».
Οι καιροί βρίσκουν «γυμνή» αεροπορικά την Τουρκία
Ο Γιανκί Μπαγτζίογλου υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορικής ισχύος, σε μια περίοδο γεμάτη γεωπολιτικές εντάσεις.
«Το γεγονός ότι οι χώρες που δεν διαθέτουν αεροπορική κυριαρχία είναι ανήμπορες απέναντι στους αντιπάλους τους είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Ως αποτέλεσμα, η ταχεία αναβάθμιση της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας είναι μια γνωστή, άμεση και εξαιρετικά σημαντική επιτακτική ανάγκη. Καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Μέση Ανατολή, μια αεροπορία με αποτρεπτική ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή και για την αποτρεπτική ικανότητά μας.
Ενώ από τη μια πλευρά γίνονται δηλώσεις σε υπουργικό επίπεδο ότι επίκειται ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και από την άλλη δίνονται καθημερινά μηνύματα ότι τρίτες χώρες θα αποτελέσουν απειλή για τη χώρα μας, είναι πραγματικά ανησυχητική η σύγχυση και η έλλειψη συνεπών, σταθερών και συγκεκριμένων βημάτων για την ανάπτυξη της αεροπορικής μας ισχύος, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούμε ακόμη να δούμε», επισήμανε τέλος.
Διαβάστε επίσης: Ναμίκ Ταν: «Διαπραγματεύεστε μυστικά στο Κυπριακό»