Ρητορική αποκλιμάκωσης φάνηκε να υιοθετεί ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, κατά την παρουσίαση σήμερα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου του στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.
Ανάλογη ρητορική διαφοροποίηση παρατηρείται και στο Κυπριακό, όπου οι αναφορές στη «λύση δύο κρατών» υποχωρούν υπέρ των όρων «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς», αν και αίσθηση προκαλεί η «υπενθύμιση» των Συνθηκών Εγγυήσεων, που κάνει με αφορμή τον εξοπλισμό της Κύπρου λόγω Ισραήλ.
Παρόντες στη Γαλάζια Πατρίδα
Ο Γκιουλέρ επεσήμανε τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα, αν και παράλληλα επανέλαβε την προσήλωση της Τουρκίας στην προστασία των δικαιωμάτων της στη «Γαλάζια» και «Ουράνια Πατρίδα».
«Εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων, προστατεύουμε επίσης τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια και Ουράνια πατρίδα μας στο ανώτατο επίπεδο. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους όρους-δόγματα της τουρκικής στρατηγικής.
«Σημαντική μείωση έντασης στο Αιγαίο»
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιχείρησε να παρουσιάσει ένα θετικό κλίμα αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες εξομάλυνσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναγνωρίζει τη συμβολή της κοινής προσπάθειας Ερντογάν-Μητσοτάκη στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά δεν παραλείπει να επαναφέρει το γνώριμο τουρκικό αφήγημα για μακροχρόνια «προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις.
«Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων μας με τη γειτονική μας Ελλάδα. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια ειρηνική στάση σε αυτό το ζήτημα από το παρελθόν και έχει καταβάλει προσπάθειες, όπως επίσης έχει επιδείξει και την καλή της θέληση για να διασφαλίσει ότι το Αιγαίο θα παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης. Προσφάτως, η ένταση στο Αιγαίο έχει μειωθεί σημαντικά με τις αμοιβαίες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες υπό την ηγεσία του προέδρου μας και του Έλληνα πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, παρουσιάζοντας τις συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως το σύμβολο μιας νέας εποχής συνεννόησης.
«Μια άλλη συγκεκριμένη εξέλιξη αυτής της περιόδου είναι η επανέναρξη των "Συναντήσεων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)". Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήσαμε άλλες δύο συναντήσεις στην Αθήνα στις 22 Απριλίου και στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Νοεμβρίου φέτος. Στις συναντήσεις αυτές, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία την πρόθεσή μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον διαλόγου».
Ειρήνη στο Αιγαίο, αλλά με... Γαλάζια Πατρίδα
Με την ίδια αποφασιστικότητα που τονίζει τις ειρηνικές προσπάθειες στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δεν παραλείπει να επαναλάβει και την αφοσίωση της χώρας στην προστασία της εθνικής της κυριαρχίας μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
«Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας με κάθε ευκαιρία».
Κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανάφερε το γνωστό τουρκικό αφήγημα για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση της Τουρκίας για την κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, αποφεύγοντας, ωστόσο, επιμελώς να μιλήσει για λύση ‘δύο κρατών’.
«Ομοίως, στην Κύπρο, η οποία αποτελεί εθνικό μας θέμα, βρισκόμαστε εντός του πεδίου εφαρμογής των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας και υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτή την υποστήριξη προς τους Τουρκοκύπριους την αποδείξαμε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα με την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο, την οποία γιορτάσαμε φέτος με μεγαλοπρεπή τρόπο. Θα ήθελα να τονίσω ότι η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Κυπρίων αδελφών μας, που αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, είναι απαραίτητη για εμάς. Η ουσιαστική πρόοδος στο θέμα αυτό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή αυτού του γεγονότος».
Έκκληση για διεθνή ουδετερότητα
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καλεί τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει την στήριξη μονόπλευρων θέσεων, όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα συνήθως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει τις διεκδικήσεις μόνο της μιας πλευράς και να προσεγγίσει το θέμα με λογικό, συνετό και δίκαιο τρόπο».
"Επαγρύπνηση" για τον εξοπλισμό της Κύπρου
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί με προσοχή κάθε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τελευταία, θεωρώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η ξένη στρατιωτική παρέμβαση στην περιοχή ενδέχεται να καλύπτουν αποσταθεροποιητικές στρατηγικές, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις συνθήκες Εγγυήσεων περί δικαιώματος παρέμβασης στο νησί στο όνομα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων...
«Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε στενά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, η οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, υπό το όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αυξανόμενης κινητικότητας ξένων χωρών στο νησί. Σύμφωνα με τις "Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας", θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού, λαμβάνοντας κάθε είδους στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», προειδοποίησε ο Γκιουλέρ.