Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και μαρτυρίες περιέχουν τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ με τίτλο "Ελευθερία. Αναμνήσεις 1954–2021". Το βιβλίο, 736 σελίδων, γράφτηκε σε συνεργασία με την πολυετή σύμβουλό της, Μπεάτε Μπάουμαν, και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε πάνω από 30 χώρες.
Στο βιβλίο, η Μέρκελ περιγράφει λεπτομερώς πώς διαχειρίστηκε κρίσιμες περιόδους, όπως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η κρίση χρέους και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, καθώς και η πανδημία της COVID-19. Αναφέρεται επίσης στις σχέσεις της με παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις επαφές της με την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες η Μέρκελ περιγράφει με λεπτομέρειες, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2015. Αναφέρεται στις συνομιλίες της με τον Ερντογάν, κατά τις οποίες εκείνος έθεσε ως προτεραιότητα τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, καθώς και στην κριτική που δέχτηκε για τη συνάντηση στο παλάτι Yıldız στην Κωνσταντινούπολη.
Η Μέρκελ αντιμετώπισε έντονη κριτική στη Γερμανία, με δημοσιεύματα να τη χαρακτηρίζουν «υποτακτική» απέναντι στον Ερντογάν. Ωστόσο, η ίδια υπερασπίζεται τις αποφάσεις της, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία ήταν απαραίτητη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Επισημαίνει ότι χωρίς συμφωνία με την Τουρκία, οι θάνατοι στο Αιγαίο δε θα μπορούσαν να σταματήσουν και οι μεταναστευτικές ροές δε θα μπορούσαν να ελεγχθούν.
Στο βιβλίο, περιγράφει τον Ερντογάν ως έναν πολιτικό που μπορεί να είναι ευγενικός όταν υπάρχει συμφωνία, αλλά και δύσκολος στις διαφωνίες. Επίσης, αναφέρει ότι οι ηγέτες με αυταρχικές τάσεις συχνά έχουν «άπλετο χρόνο» στις διαπραγματεύσεις, κάτι που παρατήρησε και στις επαφές της με τον Ερντογάν.
Η Μέρκελ αναφέρεται επίσης στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, περιγράφοντάς τον ως έναν ανοιχτόμυαλο και έμπειρο ηγέτη, με άριστη γνώση της Ιστορίας και καλές γλωσσικές δεξιότητες.
Διαβάστε επίσης: Απομνημονεύματα Μέρκελ: Το ΝΑΤΟ «έπαιζε με φωτιά» αν δεχόταν ένταξη Ουκρανίας