Η Ρωσία και άλλοι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της υποδομής της χώρας, προειδοποιεί ο υπουργός Διακυβερνητικών Σχέσεων του ΗΒ Πατ ΜακΦάντεν σε συνέδριο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο ΜακΦάντεν θα ανακοινώσει τη δημιουργία ενός ερευνητικού προγράμματος στο Λονδίνο, το Εργαστήριο Ερευνών Ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης (LASR), για να παρακολουθεί τις αναδυόμενες απειλές, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να καταστρέψει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος θα τονίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον μας», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε μια «ημερήσια πραγματικότητα» ενός «κυβερνοπόλεμου», με ιδιαίτερη επίθεση από τη Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, οι Ρώσοι χάκερς έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία, στόχευοντας στρατηγικές υποδομές όπως τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεπικοινωνίες, τα πολιτικά και δημοκρατικά ιδρύματα και την ενεργειακή υποδομή. Ο ΜακΦάντεν θα προειδοποιήσει ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε εκατομμύρια ανθρώπους και να καταστρέψει τα δίκτυα ενέργειας.
Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κυβερνοεπιθέσεις στα δίκτυα ενέργειας της Ουκρανίας, και οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας έχουν βελτιωθεί. Επίσης, οι κυβερνοεγκληματίες της Βόρειας Κορέας έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξουν πιο καταστροφικά εργαλεία χάκερς. Το νέο εργαστήριο, με χρηματοδότηση 8,2 εκατομμυρίων λιρών, θα συνεργάζεται με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, με την ελπίδα ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλει στην καταπολέμηση αυτής της απειλής.