Η Άγκυρα ενισχύει τη στρατιωτική και ενεργειακή της παρουσία στη Λιβύη, όπως αποδεικνύεται από την προώθηση του λεγόμενου Τουρκο-λιβυκού Μνημονίου Κατανόησης για το καθεστώς των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής και τις νέες κινήσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Το Μνημόνιο Κατανόησης εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής και παραπέμφθηκε στην ολομέλεια. Στο πλαίσιο του μνημονίου θα καθοριστούν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη, η χρήση και η κυριότητα της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διατίθεται, καθώς και η αποθήκευση του στρατιωτικού εξοπλισμού. Θα περιλαμβάνει λεπτομερείς ρυθμίσεις σχετικά με τη χρήση χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων οχημάτων, την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, τη δημιουργία υποδομών και επικοινωνιών, καθώς και τις οικονομικές και νομικές διαδικασίες που εφαρμόζονται για τις τουρκικές δυνάμεις.
Προς άρση των νομικών εμποδίων προσβλέπει Άγκυρα στο τουρκο-λιβυκό
Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η Τουρκία συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τη Λιβύη, προκειμένου να υπερκεραστεί η απόφαση αναστολής που εξέδωσε τοπικό δικαστήριο σχετικά με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη το 2019. Με δηλώσεις τους στη φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ», διπλωματικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες για την υπέρβαση των νομικών εμποδίων. Η υπόσχεση της Λιβύης να διευθετήσει το ζήτημα με βάση την εσωτερική νομοθεσία θα δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην Άγκυρα να προχωρήσει στην κύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από την τουρκική βουλή.
«Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις τους σχετικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ανέφεραν ότι το Υπουργείο συζήτησε το θέμα με τη κυβέρνηση της Τρίπολης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών πολιτών δικηγόρων για την απόφαση αναστολής εκτέλεσης που έλαβε τοπικό δικαστήριο στη Λιβύη. Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, οι διπλωματικές πηγές δήλωσαν: ‘Μας γνωστοποίησαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα σύμφωνα με τη δική τους εσωτερική νομοθεσία. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο που προτείνουν’», αναφέρει το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ.