Ο Λευκός Οίκος την Τρίτη καταδίκασε την «ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαλάρωσε τους κανόνες της Μόσχας για πυρηνικά χτυπήματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κίνηση του Πούτιν ήρθε αφότου η Ουάσιγκτον επέτρεψε στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας αμερικανικής κατασκευής σε ρωσικό έδαφος, με τη Μόσχα να λέει ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε τα όπλα για πρώτη φορά την Τρίτη.

«Πρόκειται για περισσότερο από την ίδια ανεύθυνη ρητορική από τη Ρωσία, την οποία έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μας εξέπληξε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα» και ότι η Μόσχα είχε «σημειώσει την πρόθεσή της» να το κάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Παρατηρώντας καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, δεν είδαμε κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας πυρηνική στάση ή δόγμα ως απάντηση στις σημερινές δηλώσεις της Ρωσίας», σημείωσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν προηγουμένως ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έδωσε το πράσινο φως στο σύμμαχο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Αν και ο Λευκός Οίκος δεν το έχει πει, άφησε να εννοηθεί ότι η κίνηση είναι μια απάντηση στη χρήση βορειοκορεατών στρατιωτών από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων της Πιονγκγιάνγκ είναι μια «σημαντική κλιμάκωση... και προειδοποιήσαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτής της απάντησης σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήρθε καθώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τους ηγέτες της G20 ότι απέτυχαν να δράσουν μετά την αλλαγή του πυρηνικού κανόνα του Πούτιν.

Η Ουκρανία παρακολουθεί με αγωνία αν ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα σταματήσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και θα προσπαθήσει να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Πίεση στη Ρωσία για επίτευξη δίκαιης ειρήνης ζήτησε στην Ευρωβουλή ο Ζελένσκι

Πηγή: ΚΥΠΕ