Η Ρωσία θα εκλάβει τις εκτοξεύσεις πυραύλων αμερικανικής κατασκευής εναντίον του εδάφους της ως νέα φάση του πολέμου και ως επιθυμία της Δύσης για κλιμάκωση, ωστόσο παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση της αποφυγής ενός πυρηνικού πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν τα δημοσιεύματα, που προηγήθηκαν, σχετικά με τα χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους είναι αληθινά ή «απόπειρα διερεύνησης του εδάφους», ωστόσο το γεγονός ότι «οι [σ.σ. πύραυλοι] ATACMS χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της περιφέρειας του Μπριάνσκ χθες τη νύχτα επανειλημμένα είναι σίγουρα ένα μήνυμα ότι θέλουν να κλιμακώσουν».
«Είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας χωρίς τους Αμερικανούς, έχει αναφερθεί σε αυτό ο Πρόεδρος [σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν]. Και προειδοποίησε για το πώς θα αλλάξει η θέση μας, εάν εγκριθεί η ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς για την οποία συζητούν τώρα, έως 300 χιλιόμετρα», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκτιμώντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτό δεν αποτελεί έγκριση για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους, αλλά είναι απλώς μια ανακοίνωση ότι τώρα θα χτυπάμε μέχρι 300 χιλιόμετρα».
Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώνει η Μόσχα: «Χτύπησαν εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους» (ΒΙΝΤΕΟ)
❗️ATACMS Missile Strikes On Russian Territory Were Not Possible Without American Involvement - 🇷🇺 FM Sergey Lavrov
— RT_India (@RT_India_news) November 19, 2024
The attack is a sign that the US wants to escalate the conflict, he added. pic.twitter.com/Kjpn6SNSsC
Παρά το γεγονός αυτό, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της απόφασης για τα χτυπήματα αυτά, για την οποία όλοι γράφουν ως να έχει αποφασιστεί, όμως «ακόμη και ο (σ.σ. επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ) Μπορέλ είπε ότι είναι ήδη επίσημο και ότι οι Ευρωπαίοι υποτίθεται το συζήτησαν, αλλά αποφάσισαν ότι ο καθένας θα πάρει μια απόφαση για τον εαυτό του, εάν θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα οπλικά τους συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Δεν θα κάνω εικασίες για το θέμα αυτό».
Ακόμη, όμως και χωρίς την ύπαρξη επίσημης επιβεβαίωσης από πλευράς ΗΠΑ, εφόσον τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία εναντίον ρωσικού εδάφους, τη στιγμή, που «ούτε ένας πύραυλος ΑTACMS δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών ειδικών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τους δορυφόρους και τον προγραμματατισμό των στόχων […] αυτό θα σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς και θα το αντιληφθούμε ως μια ποιοτικά νέα φάση του πολέμου της Δύσης με τη Ρωσία και θα αντιδράσουμε αναλόγως», σημείωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πεπεισμένη «ότι τα πυρηνικά όπλα είναι πρωτίστως ένα μέσο αποτροπής, για την πρόληψη και την αποφυγή οποιουδήποτε πυρηνικού πολέμου», υπογράμμισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του «να μην συμβεί ένας πυρηνικός πόλεμος» και θύμισε ότι ήδη από τη σοβιετική εποχή οι τότε Πρόεδροι των χωρών Γκορμπατσόφ και Ρέιγκαν «είχαν δηλώσει από κοινού ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι σήμερα δημοσιεύθηκε το ανανεωμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, όπου «επιβεβαιώθηκαν και πλέον νομοθετικά κατοχυρώθηκαν όλα όσα είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος [σ.σ. της Ρωσίας] πριν από ένα μήνα περίπου. Ελπίζω ότι εκεί [σ.σ. στη Δύση] θα διαβάσουν αυτό το δόγμα. Και όχι με τον τρόπο, που διαβάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, βλέποντας εκεί μόνο αυτά που χρειάζονται, αλλά το δόγμα στο σύνολό του και στην αλληλοσύνδεσή του».
Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία το νέο δόγμα της Ρωσίας προβλέπει ότι η επίθεση, που εξαπολύει εναντίον της Ρωσίας ένα μη πυρηνικό κράτος, σε συνεργασία με ένα κράτος, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, τότε θα αντιμετωπίζεται από τη Ρωσία ως «κοινή επίθεση», διατάξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι «φωτογραφίζουν» τη στρατιωτική συνεργασία του Κιέβου με την Ουάσινγκτον.
Αναφερόμενος στην άρνηση του Καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να μεταβιβάσει στο Κίεβο τους αντίστοιχους γερμανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, o Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «υπεύθυνη θέση» τη στάση αυτή, σε μια σπάνια θετική αναφορά σε δυτικό ηγέτη από Ρώσο αξιωματούχο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αισθητή διαφορά» της θέσης του κ. Σολτς από τη στάση Βρετανίας και Γαλλίας.
«Ο Μακρόν είναι πράγματι, τόσο φραστικά, όσο και στην πράξη, ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του “πολέμου μέχρι τη νίκη” κατά της Ρωσίας, μέχρι τη “στρατηγική ήττα” της Ρωσίας. Στη Γαλλία, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ολοκληρώνουν τώρα την εκπαίδευσή τους, μια ολόκληρη επιθετική ταξιαρχία εφόδου προετοιμάζεται. Δηλαδή, συμμετέχουν ευθέως στις πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι τώρα συζητείται ότι θα θα χρησιμοποιηθούν «οι γαλλικοί πύραυλοι SCALP, οι οποίοι είναι πανομοιότυποι με τους βρετανικούς Storm Shadow».
Ο Ρώσος Υπουργός χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό» όταν άνθρωποι, που γνωρίζονται, ακόμη και εάν μεταξύ τους ή μεταξύ των χωρών, που εκπροσωπούν, υπάρχουν βαθιές αντιθέσεις, να χαιρετιστούν δια χειραψίας, όπως συνέβη μεταξύ του ίδιου και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον πλησίασε ανεβαίνοντας στο τελευταίο πίσω σκαλοπάτι της εξέδρας κατά την κοινή φωτογράφιση των ηγετών και του έτεινε το χέρι χαμογελώντας.
Η σκηνή καταγράφηκε στις κάμερες και σχολιάστηκε το γεγονός ότι οι δύο άνδρες είχαν μάλιστα και σύντομη συζήτηση, με τον κ. Λαβρόφ να χαρακτηρίσει «δείγμα αγωγής» τη σχετική κίνηση και ειρωνευόμενος την αντίθετη αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αντέδρασε, κατά τον Ρώσο Υπουργό «σαν να τον τσίμπησαν» και αρνήθηκε τη χειραψεία στρέφοντας αλλού το πρόσωπό του.
Ερωτηθείς για τη θέση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε «να μαντέψει» και θύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δήλωνε ότι είναι Πρόεδρος της ειρήνης και όχι του πολέμου και οι άνθρωποι, οι πολιτικοί που διακηρύσσουν ότι θέλουν την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, γενικά, μου φαίνεται ότι αξίζουν υποστήριξης», ενώ χαιρέτισε και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, που έχουν δημόσια διατυπώσει η Βραζιλία και η Κίνα.
Πηγή: ΚΥΠΕ