Οι τουρκικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία έχουν προκαλέσει σημαντικές ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2024, η Τουρκία πραγματοποίησε επιθέσεις σε πεδία πετρελαίου, μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν περιοχές της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), όπου κυριαρχούν κουρδικές δυνάμεις. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στερήσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως το νερό, καθώς η κύρια υδροδοτική εγκατάσταση της περιοχής στην Αλούκ παραμένει εκτός λειτουργίας.
Η ξηρασία, που πλήττει την περιοχή από το 2020, έχει επιδεινωθεί από την καταστροφή της ηλεκτροδότησης. Οι κάτοικοι της Χασάκα εξαρτώνται τώρα από φορτηγά που μεταφέρουν νερό από απόσταση 20 χιλιομέτρων, αλλά η προσφορά είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του πληθυσμού. Πολλοί περιγράφουν καταστάσεις όπου άνθρωποι περιμένουν με απόγνωση και ακόμα τσακώνονται για μια μερίδα νερού.
Η Τουρκία δικαιολογεί τις επιθέσεις της ως μέρος της στρατηγικής καταπολέμησης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, η YPG και το PYD, που συνδέονται με την κουρδική διοίκηση της περιοχής. Ωστόσο, οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, και ειδικοί σε διεθνές δίκαιο, σημειώνουν ότι οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, που στερούν στους πολίτες πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή κρίση. Η θερμοκρασία στη λεκάνη του Τίγρη-Ευφράτη έχει αυξηθεί κατά 2°C τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι υδάτινοι πόροι, όπως ο ποταμός Khabour, έχουν μειωθεί σε κρίσιμο βαθμό. Το 2019, η Τουρκία κατέλαβε την περιοχή γύρω από την Αλούκ, διακόπτοντας συστηματικά την παροχή νερού και ηλεκτρισμού από τότε.
Διεθνείς δικηγόροι τονίζουν ότι η κατάσταση απαιτεί άμεση διερεύνηση από εισαγγελικές αρχές, ενώ η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες, αποδίδοντας τα προβλήματα στη διαχείριση των τοπικών υποδομών και την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Χασάκα δηλώνουν πως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και ζητούν απλώς πρόσβαση σε πόσιμο νερό για να επιβιώσουν.