«Δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι πύραυλοι» για τους οποίους έδωσε το πράσινο φως η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) να χρησιμοποιήσουν πυραύλους βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Δεν είναι πολύ, δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν αυτοί οι πύραυλοι, αλλά αυτή είναι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου.

«Γιατί πήραν αυτή την απόφαση τώρα και όχι πριν τις εκλογές, δεν ξέρω να σας απαντήσω», παραδέχτηκε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι είναι λογικό όταν δίνουμε όπλα να μπορούν με αυτά να χτυπούν όχι μόνο τα βέλη, αλλά και τους τοξότες που τα ρίχνουν. Αυτό όμως είναι μια εθνική απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σήμερα δεν υπάρχουν αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα, η κάθε χώρα θα λάβει την απόφαση που θεωρεί κατάλληλη», σημείωσε.

«Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια γεωπολιτική δύναμη εάν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί τον Δεκέμβριο από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Ανέμενε πως τα κράτη μέλη δεν θα δέχονταν αναστολή πολιτικού διαλόγου με Ισραήλ, λέει ο Μπορέλ

 Ανέμενε πως τα κράτη μέλη δεν θα αποδέχονταν την αναστολή του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, η πρόταση αυτή ήρθε σε συνέχεια σχετικής εισήγησης από την Ιρλανδία και την Ισπανία, ωστόσο τα πλείστα κράτη μέλη θεώρησαν πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.

Πρόσθεσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στη Λωρίδα της γάζας και τον Λίβανο, ενώ έκανε εκτεταμένες αναφορές στην τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου τόνισε το 70% των θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και του Παλαιστίνιου πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νάσερ αλ-Κίντουα, κάνοντας λόγο για αχτίδα ελπίδας και μιας πρωτοβουλίας που θα πρέπει να συζητηθεί.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Προειδοποιεί για ριζική αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει το εσωτερικό της