Η Αμερική για πρώτη φορά επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία.

Η αποχωρούσα κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κίεβο ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής για περιορισμένες επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, σύμφωνα με το CBS.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο» ΗΠΑ,Βρετανίας,Γαλλίας σε Ουκρανούς για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει τέτοιες επιθέσεις, φοβούμενη ότι θα κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Η σημαντική αυτή ανατροπή πολιτικής έρχεται δύο μήνες πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός ως προς την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ATACMS μέσα στη Ρωσία;


Η Ουκρανία χρησιμοποιεί το Σύστημα Τακτικών Πυραύλων Στρατού, γνωστό ως ATACMS, για να πλήττει ρωσικούς στόχους σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για πάνω από ένα χρόνο.

Έχει χρησιμοποιήσει ATACMS για να πλήξει αεροπορικές βάσεις στην κατεχόμενη Κριμαία και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια.

Αλλά μέχρι τώρα οι ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Lockheed Martin είναι από τους ισχυρότερους που έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία, με δυνατότητα να διανύσουν απόσταση έως 300 χλμ.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι η απαγόρευση χρήσης αυτών των όπλων μέσα στη Ρωσία είναι σαν να τη ζητάς να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της.

Η αλλαγή πολιτικής φέρεται να είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης ανάπτυξης στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να στηρίξουν τη Ρωσία στην περιοχή των συνόρων του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία έχει κατεχόμενα εδάφη από τον Αύγουστο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την απόφαση. Ωστόσο, δήλωσε την Κυριακή: «Οι επιθέσεις δεν γίνονται με λόγια… Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».

Ποια είναι η επίδραση των πυραύλων;


Η Ουκρανία θα μπορεί να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας, πιθανότατα αρχικά στην περιοχή του Κουρσκ, όπου ελέγχει ήδη πάνω από 1.000 τετρ. χλμ. Οι πύραυλοι ATACMS μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άμυνα ενάντια σε αντεπιθέσεις Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, στοχεύοντας στρατιωτικές βάσεις, υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του BBC, η ποσότητα των πυραύλων δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει την πορεία του πολέμου, αλλά θα δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία, ιδίως όταν η Ρωσία κερδίζει έδαφος και το ηθικό των Ουκρανών είναι χαμηλό. Σύμφωνα με διπλωμάτη στο Κίεβο, η κίνηση αυτή είναι συμβολική, ανεβάζοντας το κόστος πολέμου για τη Ρωσία.

Θα κλιμακωθεί ο πόλεμος;

Η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν μακράς εμβέλειας πυραύλους στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες για κλιμάκωση. Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να εκληφθεί ως άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Παρ' όλα αυτά, οι "κόκκινες γραμμές" της Ρωσίας έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν (π.χ. με την παροχή σύγχρονων αρμάτων μάχης), χωρίς να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση.

Ορισμένοι, όπως ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κερτ Βόλκερ, θεωρούν ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στη χρήση αυτών των όπλων είναι αδικαιολόγητοι και βασίζονται σε φόβο για "πρόκληση" της Ρωσίας. Αν και στρατηγικά σημαντική, η δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής δίνει στη Ρωσία χρόνο να προετοιμαστεί.

Πώς θα αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με μόλις δύο μήνες στη θητεία του, ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει την πολιτική υποστήριξης της Ουκρανίας.

Κάποιοι από τους στενούς του συμμάχους έχουν ήδη επικρίνει αυτή την πολιτική. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι το "στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα" προσπαθεί να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν ο πατέρας του έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε μία ημέρα, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για την υποστήριξη που έχει δείξει προς τον Πούτιν, τον οποίο έχει επαινέσει πολλές φορές.

Οι απόψεις μεταξύ των συνεργατών του Τραμπ διίστανται: ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αντιτίθεται στη συνέχιση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βολτς υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση των αποστολών όπλων μπορεί να πιέσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί.

Η κατεύθυνση που θα πάρει η νέα κυβέρνηση Τραμπ παραμένει ασαφής, αλλά στην Ουκρανία επικρατεί ανησυχία ότι μπορεί να διακόψει την παροχή όπλων, όπως οι ATACMS. «Ανησυχούμε και ελπίζουμε [ο Τραμπ] να μην ανατρέψει την απόφαση», δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Ολεξέι Γκοντσαρένκο.