Έντονα αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για σύνταξη χάρτη, που δείχνει την Ελλάδα να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Χαρακτηρίζει το χάρτη της Υπηρεσίας Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «νομικά ανυπόστατο» και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των διαφορών στην περιοχή.
«Οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν καμία νομική ισχύ».
Σύμφωνα με το Τ/ΥΠΕΞ, η ΕΕ δεν έχει εξουσιοδότηση να παρεμβαίνει σε διαφορές που αφορούν κυρίαρχα κράτη.
«θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά δυσκολότερη την επίλυση αυτών των διαφορών. Οι μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που προκύπτουν από τον σχεδιασμό της ΕΕ, «θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου»
Η Τουρκία παρακολουθεί στενά
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίαζει ότι «η Τουρκία παρακολουθεί στενά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προβαίνοντας στις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.
«Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολιστική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται.