Ένας Αυστριακός που κρατείτο στο Ιράν για άγνωστους λόγους αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των ιρανικών δικαστικών αρχών Mizan Online.

«Ο Αυστριακός Κρίστιαν Βέμπερ, που ήταν φυλακισμένος στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, απελευθερώθηκε σύμφωνα με τις αρχές της ισλαμικής επιείκειας», πρόσθεσε το Mizan Online.

Η ιρανική δικαιοσύνη δεν έδωσε συγκεκριμένους λόγους για τη φυλάκισή του ούτε την ημερομηνία της σύλληψής του αλλά διευκρίνισε ότι είχε διαπράξει «εγκλήματα».

Τον Οκτώβριο του 2022, η Αυστρία είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός υπηκόου της στο Ιράν, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του, διευκρινίζοντας ότι η φυλάκισή του δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις.

Την περίοδο εκείνη, στη χώρα έγιναν μαζικές διαδηλώσεις, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, της Μαχσά Αμινί, μια Ιρανής κουρδικής καταγωγής 22 ετών που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών κατηγορούμενη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας, που επιβάλει κυρίως τη χρήση μαντίλας από τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και στη συλλήψη χιλιάδων. Οι αρχές χαρακτήρισαν τις διαδηλώσεις «ταραχές» που ενορχηστρώθηκαν από τις χώρες της Δύσης.

Σήμερα, η δικαιοσύνη πρόσθεσε ότι ο Αυστριακός είχε «παραπεμφθεί στον πρεσβευτή της Αυστρίας για να διευθετήσει την αναχώρηση και τη μεταφορά του».

Η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν έχει υπό κράτηση αρκετούς Ευρωπαίους πολίτες, δηλώνοντας ότι τα πρόσωπα αυτά κρατούνται με βάση δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο κατηγορείται ότι συλλαμβάνει Δυτικούς χωρίς λόγο και ότι τους χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP