Ο Γκίντεον Σαάρ, στην πρώτη του ομιλία ως νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, έδωσε έμφαση στη μακρά ιστορική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κούρδων, αναφέροντας ότι οι Κούρδοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο χωρίς δική τους κρατική υπόσταση. Σημείωσε ότι τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Κούρδοι, ως μειονότητες στη Μέση Ανατολή, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με καταπίεση και διώξεις από κοινούς εχθρούς, όπως τα εθνικιστικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου.


Ο Σαάρ εξήγησε πώς οι Κούρδοι της Μέσης Ανατολής είναι διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες —Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν— με τα εδάφη τους να ονομάζονται αντίστοιχα Μπακούρ, Μπασούρ, Ροζάβα και Ροτζιλάτ. Στο Ιράκ και τη Συρία, οι Κούρδοι απολαμβάνουν ορισμένο επίπεδο αυτονομίας. Στο Ιράκ, η περιοχή του Κουρδιστάν έχει δικαιώματα αυτονομίας που είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της χώρας. Στη Συρία, οι Κούρδοι έχουν αυτονομία σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δέχονται συχνές επιθέσεις από την Τουρκία. Ο Σαάρ υπενθύμισε την εισβολή της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή του Αφρίν το 2018 και την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Κούρδων.

Διαβάστε επίσης: YΠΕΞ Ισραήλ: Φυσικός μας σύμμαχος οι Κούρδοι - Θύματα καταπίεσης Τουρκίας-Ιράν

Ο Σαάρ υποστήριξε την ενίσχυση των σχέσεων με τον κουρδικό λαό και τη στήριξή τους απέναντι στην καταπίεση που υφίστανται από Ιράν και Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτή η σχέση έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατηγικές προεκτάσεις για το Ισραήλ. Εξίσου σημαντική, είπε, είναι και η συμμαχία με τη Δρούζικη κοινότητα στο Ισραήλ και η παρακολούθηση των εξελίξεων για τους Δρούζους στη Συρία και το Λίβανο.


Στη συνέχεια, ο Σαάρ ανέλυσε την ιστορική πολιτική του Ισραήλ να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τις μειονότητες της Μέσης Ανατολής και να επιδιώξει συμμαχίες με χώρες που περιβάλλουν τον αραβικό κόσμο, όπως η Τουρκία και το Ιράν πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σήμερα, η συνεργασία του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες έχει ενισχυθεί σημαντικά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που οδήγησαν στην κανονικοποίηση των σχέσεων με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και άλλες χώρες. Παρά τις προκλήσεις από την επιρροή του Ιράν στην περιοχή, ο Σαάρ εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη ειρήνης και με τη Σαουδική Αραβία.


Ο Σαάρ αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες του Ισραήλ απέναντι στον «άξονα» του Ιράν, ιδιαίτερα εν μέσω της δύσκολης κατάστασης με την τρέχουσα σύγκρουση του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Ισραήλ στην περιοχή. Μέσα από τη διπλωματία και την ενίσχυση των δεσμών με άλλες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι Δρούζοι, το Ισραήλ επιδιώκει να αναδείξει την παρουσία του ως σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Πιέσεις Άγκυρας σε ΗΠΑ να επανεξετάσουν
την Κουρδική Συμμαχία στη Συρία

Την ίδια ώρα η Τουρκία ασκεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη στήριξή τους στους Κούρδους μαχητές στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και άλλων ηγετών της χώρας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχουν αυξηθεί, ενώ ο Ερντογάν έχει επίσης υπονοήσει πιθανή νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία επιπλέον ασφαλών ζωνών.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική οργάνωση YPG, η οποία θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αποτελεί σημείο έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία την θεωρεί παράρτημα του PKK, που επίσης θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν έχει ήδη αναλάβει παρόμοιες επιχειρήσεις κατά του YPG, και δηλώνει αποφασισμένος να επεκτείνει αυτές τις ζώνες ασφαλείας.Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τη συριακή κυβέρνηση, παρά την παρατεταμένη εχθρότητα μεταξύ τους, αν και η Συρία απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από συριακά εδάφη για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.