Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σα'άρ,  παρουσίασε μια στρατηγική για τη σύναψη συμμαχιών με τις κουρδικές και δρούζικες κοινότητες στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι οι μειονότητες της περιοχής πρέπει να μείνουν ενωμένες. Κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης από τον απερχόμενο υπουργό Ισραήλ Κατζ, ο Σα'άρ δήλωσε:

«Ο κουρδικός λαός είναι ένα σπουδαίο έθνος, από τα μεγάλα έθνη χωρίς πολιτική ανεξαρτησία. Είναι ο φυσικός μας σύμμαχος».

Αναφερόμενος στους Κούρδους ως θύματα της καταπίεσης από το Ιράν και την Τουρκία, ο Σα'άρ τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να πλησιάσει και να ενισχύσει τους δεσμούς μας μαζί τους».

«Αυτό έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές πτυχές», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται το Times of Israel, η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, που βρίσκεται στρατηγικά κοντά στα σύνορα με το Ιράν και την Τουρκία, την καθιστά πιθανό σύμμαχο του Ισραήλ με μεγάλη στρατηγική σημασία. Τη δεκαετία του 1960 και 1970, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Μοσάντ υποστήριξαν Κούρδους αντάρτες κατά της ιρακινής κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ιράν.

Ο Σα'άρ επισημαίνει επίσης τις δρούζικες μειονότητες στη Συρία και τον Λίβανο ως πιθανούς εταίρους.

«Σε μια περιοχή όπου πάντα θα είμαστε μειονότητα, οι φυσικές συμμαχίες θα είναι με άλλες μειονότητες», αναφέρει.

Αυτές οι συμμαχίες, λέει, θα πρέπει να σχηματιστούν παράλληλα με τις συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, κάτι που θα γίνει ευκολότερο μετά τους πολέμους με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

«Η σταθερή στάση του Ισραήλ το περασμένο έτος και οι επιτυχίες του στον πόλεμο κατά του ιρανικού άξονα το καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό περιφερειακό και διεθνή παίκτη», υποστηρίζει ο Σα'άρ.

Ο Σα'άρ ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών απέτυχε να εξυπηρετήσει τους Ισραηλινούς στο Άμστερνταμ το βράδυ της Πέμπτης, καθώς ο μεγάλος αριθμός κλήσεων υπερφόρτωσε το γραφείο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου. 

Ο Σα'άρ αναφέρθηκε επίσης στη σχέση μεταξύ των επιθέσεων σε Ισραηλινούς φιλάθλους στο Άμστερνταμ και των ερευνών κατά του Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια της Χάγης. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στην Ολλανδία.

«Ο στόχος των διάφορων διαδικασιών στο Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι να αρνηθούν στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δηλώνει ο Σα'άρ. «Σε ποιον προσπαθούν να αρνηθούν αυτό το δικαίωμα, που είναι δεδομένο για κάθε χώρα; Στη χώρα που είναι η πιο επιτιθέμενη στον κόσμο».