Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB δήλωσε την Παρασκευή ότι ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών στη Μόσχα, στις ενέργειες των οποίων διαπιστώθηκαν ενδείξεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στη Μόσχα δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Η FSB, η κύρια διάδοχος της σοβιετικής υπηρεσίας KGB, δήλωσε ότι είχε έγγραφα που έδειχναν ότι ένα τμήμα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, αρμόδιο για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συντόνιζε αυτό που αποκάλεσε «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» και είχε ως αποστολή να εξασφαλίσει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

«Έτσι, τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν δίνουν λόγους να θεωρήσουμε ότι οι δραστηριότητες των Βρετανών διπλωματών που αποστέλλονται στη Μόσχα από τη σχετική διεύθυνση απειλούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

«Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα έγγραφα που παρείχε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και ως απάντηση στα πολυάριθμα μη φιλικά βήματα του Λονδίνου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τερμάτισε τη διαπίστευση έξι μελών του πολιτικού τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στις ενέργειες των οποίων διαπιστώθηκαν ενδείξεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς», αναφέρεται.

Οι έξι διπλωμάτες κατονομάστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία προέβαλε και φωτογραφίες τους.

«Οι Άγγλοι δεν δέχθηκαν τις υποδείξεις μας για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η πρακτική (της διεξαγωγής δραστηριοτήτων πληροφοριών εντός της Ρωσίας), έτσι αποφασίσαμε να απελάσουμε αυτούς τους έξι για αρχή», δήλωσε ένας υπάλληλος της FSB στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Η FSB δήλωσε ότι η Ρωσία θα ζητήσει και από άλλους Βρετανούς διπλωμάτες να επιστρέψουν νωρίτερα στην πατρίδα τους εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε παρόμοια δραστηριότητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε ότι οι δραστηριότητες της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις διπλωματικές συμβάσεις και την κατηγόρησε ότι ασκεί σκόπιμη δραστηριότητα με σκοπό να βλάψει τον ρωσικό λαό.

Πηγή: ΚΥΠΕ