Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συναντάται την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, με θέμα την πρόσφατη νεότερη αμερικανική πρόταση «πολιτικής διευθέτησης» του μετώπου Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά κρατικά μέσα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, κατά την χθεσινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό περιορισμένη σύνθεση για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις πιθανότητες εφαρμογής του νέου πλαισίου διευθέτησης που προτείνεται από τον Χόχσταϊν.

Ωστόσο, επισημάνθηκε από σημαντικό αριθμό υπουργών ότι «θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στον ισραηλινό στρατό αρκετές από τις αρμοδιότητες που φέρονται να ανατίθενται στον τακτικό λιβανικό στρατό, με την εκ νέου ανάληψη του ελέγχου του Νοτίου Λιβάνου». Παρ’ όλα αυτά, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «υπάρχει η πιθανότητα να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση στο μέτωπο του Λιβάνου εντός των επομένων ημερών».

Τα κύρια σημεία του προτεινόμενου σχεδίου «πολιτικής διευθέτησης»

Στο μεταξύ, διέρρευσε χθες βράδυ από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση το περιεχόμενο του τελικού εγγράφου, στο οποίο αναφέρονται τα βασικά σημεία της νέας πρότασης «πολιτικής διευθέτησης» που προωθείται από τον Άμος Χόχσταϊν.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο που διέρρευσε στα ισραηλινά μέσα, τα κύρια σημεία της πρότασης που η αμερικανική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι ενώπιον του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Το Ισραήλ και ο Λίβανος αντιλαμβάνονται την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο δεν αναιρεί από το Ισραήλ και τον Λίβανο το δικαίωμα της προάσπισης της ασφάλειάς τους. Πέρα από την UNIFIL, η μόνη επίσημη ένοπλη δύναμη που δικαιούται να διατηρεί παρουσία στον Νότιο Λίβανο είναι ο τακτικός λιβανικός στρατός. Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξοπλισμού και αναδιάταξης ένοπλων οργανώσεων, οποιαδήποτε συμφωνία αγοράς και μεταφοράς όπλων με αποδέκτες λιβανικού φορείς θα τίθεται υπόψιν της λιβανικής Κυβέρνησης για έλεγχο και προέγκριση. Η λιβανική Κυβέρνηση θα ελέγχει συνοριακούς ελέγχους, θα πραγματοποιεί ελέγχους σε χώρους κατασκευής και αποθήκευσης οπλισμού στον Νότιο Λίβανο και οι κυβερνητικές αρχές θα έχουν την υποχρέωση να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις από τον οπλισμό που θα εντοπιστεί.

Επιπροσθέτως το σχέδιο προβλέπει ότι επτά ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας, το Ισραήλ οφείλει να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τον Νότιο Λίβανο και οι θέσεις που θα εγκαταλείψει θα τεθούν υπό τον έλεγχο του τακτικού λιβανικού στρατού. Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η εγκατάσταση των λιβανικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλης μίας τρίτης χώρας (σ.σ. η τρίτη χώρα δεν κατονομάζεται στο έγγραφο). Ορίζεται επίσης ότι «εν ευθέτω χρόνω θα οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας ο λιβανικός στρατός θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των συνοριακών διόδων. Τέλος, με το πέρας της περιόδου εφαρμογής του σχεδίου διευθέτησης – η οποία θα διαρκέσει 60 ημέρες – ο λιβανικός στρατός θα αναλάβει τον αφοπλισμό κάθε παράνομης ένοπλης ομάδας που βρίσκεται στον Νότιο Λίβανο.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στο Ισραήλ, ο Άμος Χόχσταϊν αναμένεται να μεταβεί, πιθανότατα απόψε ή αύριο, στην Βηρυτό για περαιτέρω συναντήσεις.

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: Η εκεχειρία με Χεζμπολάχ να διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ

Πηγή: ΚΥΠΕ