Τον Πρέσβη της Παλαιστίνης Αbdallah Αttari, υποδέχθηκε στο UnCensored ο Χρύσανθος Τσουρούλλης. 

Την ώρα, που η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα τοπικά όρια της Γάζας, διαχεόμενη στον Λίβανο και στο Ιράν, έχοντας περιπλακεί επικίνδυνα με την εμπλοκή Χεζμπολάχ, Τεχεράνης και Χούθι, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αbdallah Αttari, φιλοξενήθηκε στο τέταρτο επεισόδιο του TSOYROYLLIS «Uncensored» στο PoditCy. 

Ο κ. Αttari, κάνει μια ιστορική αναδρομή στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στη συμφωνία του Όσλο, στη Χαμάς και στη Χεζμπολάχ. Τονίζει ότι η 7η Οκτωβρίου 2023 δεν είναι η αιτία, γι αυτό, που συμβαίνει σήμερα, αλλά το αποτέλεσμα κατοχής, καταπίεσης, γενοκτονίας, ταπείνωσης και εξευτελισμού του Παλαιστινιακού λαού για 76 χρόνια.  

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη: 

ΧΡ. Οι εξελίξεις βεβαίως και απαιτούν συνέντευξη με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, Abdallah Attari. Είναι εδώ μαζί μου και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

ΠΡ. Καταφέρατε να φέρετε στο ίδιο studio και το θύμα και τον θύτη. Είχατε και τον Ισραηλινό πρέσβη.

ΧΡ. Οφείλω να σας υποβάλλω ότι ο ίδιος στη συνέντευξή του θεωρεί τον εαυτό του θύμα.

ΠΡ. Αυτή είναι η καραμέλα. Ναι, θα μιλήσουμε και γι αυτό.

ΧΡ. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Στην 7η Οκτωβρίου του περσινού έτους ήταν το Ισραήλ θύμα μιας βάναυσης απίστευτης κτηνωδίας; 

ΠΡ. Καταρχήν κατά πόσο είναι βάναυση απίστευτη κτηνωδία… Βασικά δεν συζητάω ποτέ το Παλαιστινιακό σαν να ξεκίνησε η ιστορία του παλαιστινιακού λαού στις 7 Οκτωβρίου 2023. Γιατί κατά κάποιο τρόπο πολλοί παρασυρθήκατε σ αυτή τη λογική ότι όλοι μιλάμε για το Παλαιστινιακό από τις 7 Οκτωβρίου.

ΧΡ. Υπόσχομαι ότι θα ανατρέξουμε στο Παλαιστινιακό απ΄ όπου θέλετε. Απλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτά, που συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, είναι και καταδικαστέα και απάνθρωπα και κτηνωδίες;

ΠΡ.  Το Παλαιστινιακό έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Ζούμε εμείς σαν παλαιστινιακός λαός μια συνεχιζόμενη «Νάκμπα», μια καταστροφή, από το 1948, που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι ξαφνικά βρέθηκαν στη διασπορά, στους καταυλισμούς σε διάφορες χώρες της περιοχής. Αυτό έγινε όχι με τη θέληση μας, έγινε ακριβώς επειδή υπήρχε γενοκτονία εκείνη την περίοδο, καταστράφηκαν 560 χωριά στην Παλαιστίνη, εκδιώχθηκαν οι Παλαιστίνιοι από την πατρίδα τους, τα χωριά και τις πόλεις τους, στις γύρω χώρες, υπήρχε ένα προειλημμένο σχέδιο.

Χρ. Από ποιους;

ΠΡ. Από τους Άγγλους, από κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Δύσης…

ΧΡ. Η διεθνής κοινότητα καλώς ή κακώς αποφάσισε τη δημιουργία ισραηλινού κράτους. Σωστά;

ΠΡ. Ναι. Δεν αντιλέγω.

ΧΡ. Προσπαθώ απλά να προσδιορίσω αυτά, που λέτε. Η γενοκτονία από ποιον έγινε;

ΠΡ. Από τους Ισραηλινούς με πλάτες…

ΧΡ. Αποφασίζει, λέτε, η διεθνής κοινότητα να δημιουργηθεί ισραηλινό κράτος και προκειμένου να δημιουργηθεί μπαίνουν οι Ιρσαηλίτες και κάνουν γενοκτονία; Εκδιώκουν Παλαιστίνιους από τα χωριά;   

ΠΡ. Θα σας πω. Το 1917 είχαμε κατοχή από την Αγγλία, ο ΥΠΕΞ της Αγγλίας, Τζέιμς Μπάλφουρ, αποφάσισε να δωρίσει την Παλαιστίνη, χαρακτηρίζοντάς την «γη χωρίς λαό», στο Ισραήλ, «σε ένα λαό, χωρίς γη», εννοώντας τους Εβραίους, που ήταν διωγμένοι στην Ευρώπη. Οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες, όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής δεν είχαν καμία ευθύνη γι αυτό και για ό,τι πάθανε οι Εβραίοι στην Ευρώπη. Αυτή είναι δική σας αποκλειστικά ευθύνη, εννοώ των Ευρωπαίων, που τώρα πολλοί από αυτούς κάνουν τα στραβά μάτια για το τί κάνει το Ισραήλ. Ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί κι ερχόταν με τα καράβια, παιρνάγανε και από την Κύπρο και από διάφορες χώρες και ήρθαν στην Παλαιστίνη. Ήταν μειονότητα. Ο χάρτης της Παλαιστίνης ήταν τότε αυτός (δείχνει χάρτη). Το 1947 πάρθηκε η απόφαση 181 για τη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους. Αυτά τα λέω για να καταλάβει ο κόσμος, για να καταλάβουν μερικοί, που σχολιάζουν με χυδαία σχόλια, τυχαίνει να ξέρω Ελληνικά και καταλαβαίνω τα πάντα…

ΧΡ. Δέχεστε χυδαία σχόλια, κι εγώ τα θεωρώ χυδαία. Τα σχόλια ενδεχομένως να είναι έντονα, επειδή κάθε λογικός άνθρωπος την ώρα, που βλέπει μία κτηνωδία, από όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάτι άλλο. Δηλαδή την ώρα, που βλέπω ένα Παλαστίνιο παιδάκι να έχει χτυπηθεί από ένα θραύσμα, δεν με ενδιαφέρει ποιος το έριξε, για μένα είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο και δεν γίνεται να βιώνει αυτό το πράγμα ένα παιδί. Με αυτή τη λογική την απόλυτη μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτό, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου… 

ΠΡ. Θα συμφωνήσουμε ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν δεχόμαστε συμψηφισμό στα αίματα και στα πτώματα. Είμαστε ένας λαός, που αγωνίζεται για την ελευθερία του και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Κάποιοι είναι επιλεκτικοί στο πότε να καταδικάζουν και πότε να μην καταδικάζουν. Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Ανδρικές κουβέντες, που λέτε και στα ελληνικά. Όταν οι Ισραηλινοί εκτελέσαν εν ψυχρώ, πριν από την 7η Οκτωβρίου, τη δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, έξω από τον καταυλισμό στη Τζενίν, η πρεσβεία δεχόταν δύο μέρες συλλυπητήρια, εσύ, σαν συνάδελφος έκανες τον κόπο να έρθεις στην πρεσβεία; Έκανες τον κόπο να φωνάξεις τον Ισραηλινό πρέσβη να τον ρωτήσεις αν καταδικάζει αυτή την πράξη; 

ΧΡ. Όχι.

ΠΡ. Τον είχες εδώ πριν μια εβδομάδα. Έκανες τον κόπο να του πεις να κάνει έστω κι ένα σχόλιο και να καταδικάσει μία από τις δεκάδες δηλώσεις των Υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης; Δεν έκανες!

ΧΡ. Δεν έκανα, επειδή είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν περίμενα ποτέ ότι θα έκανε δήλωση απέναντι στο ΥΠΕΞ, αλλά του ζήτησα να μου πει με ποια δικαιολογία αυτή την ώρα βρίσκεται στο Λίβανο, γιατί κάνει γενοκτονία στον παλαιστινιακό λαό…   

ΠΡ. Του είπες «εκπροσωπείς μια χώρα, που κατηγορείται ότι κάνει γενοκτονία»

ΧΡ. Εδώ είμαι για να μεταφέρω, ούτε εγώ υιοθετώ απέναντι σας…

ΠΡ. Δεν υιοθετείς ότι αυτό, που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα είναι γενοκτονία;

ΧΡ. Ρωτάτε την προσωπική μου άποψη;

ΠΡ. Ναι.

ΧΡ. Θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει τα όρια αυτή η αντίδραση.

ΠΡ. Έχει ξεπεράσει τα όρια της γενοκτονίας ή έχει ξεπεράσει τα όρια;  

ΧΡ. Έχει σημασία το πόσο πολύ έχει ξεπεράσει τα όρια;

ΠΡ. Αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτό, που γίνεται στη Γάζα γενοκτονία; Μην δυσκολεύεστε. Σας έχω και πιο δύσκολο. Έχω να σας δείξω μια φωτογραφία προχθεσινή, όταν χτυπήσανε έξω από ένα νοσοκομείο στη Γάζα και κάηκαν οι άνθρωποι ζωντανοί κι ένα παιδί 17 ετών κάηκε μπροστά στην κάμερα. Θα ήθελα να με βοηθήσετε να το πω στα ελληνικά, επειδή τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά, δεν είναι δολοφονία, δεν είναι γενοκτονία, είναι κάτι πολύ χειρότερο, υπάρχει μια λέξη να με βοηθήσετε πώς να το χαρακτηρίσω… Να υπάρχει φωτιά κι ένα παιδί να καίγεται.    

ΧΡ. Είναι ασύλληπτο.

ΠΡ. Δεν είναι ασύλληπτο. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.

ΧΡ. Σύμφωνοι.

ΠΡ. Όταν σκοτώνεις 42 χιλιάδες κόσμο και υπάρχουν ακόμα μερικοί, που λένε self defense… Όχι. Ξέρω και ελληνικά και αγγλικά και αραβικά. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Δεν είναι ασύλληπτο. Είναι έγκλημα πολέμου.

ΧΡ. Ας μη φύγουμε από αυτό. 42 χιλιάδες νεκροί λέτε. Απαντούν «φταίμε εμείς, που βάζουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις παιδικές χαρές πάνω από τις εγκαταστάσεις της Χαμάς για να την προστατεύουν»; Είναι ψέμα αυτό;

ΠΡ. Βεβαίως και είναι ψέμα, αλλά και να μην ήταν ψέμα δεν δικαιολογείται αυτό, που κάνανε.

ΧΡ. Δεν προειδοποιούν; Λένε ότι προειδοποιούν πριν από κάθε επίθεση για να φύγουν οι άμαχοι από την περιοχή, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία, λένε, ότι εκεί έχει εγκαταστάσεις στρατιωτικές.

ΠΡ. Το αφήγημα του Ισραήλ από την αρχή είναι χτισμένο πάνω στην παραπληροφόρηση.

ΧΡ. Μα εσείς δεν βλέπετε τις σήραγγες; Είναι ψέμα;

ΠΡ. Βλέπω. Όχι δεν είναι ψέμα και τί έγινε; Δεν κατάλαβα. Εσείς οι Έλληνες δεν είπατε «ελευθερία ή θάνατος». Έχουμε κατοχή εδώ και 76 χρόνια, έχουμε ταπείνωση, καθημερινό εξευτελισμό και στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Γιατί να μην κάνουμε τα πράγματα πιο απλά για να καταλαβαίνει ο κόσμος, που μας βλέπει. Υπάρχει κατοχή ή δεν υπάρχει; Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ; Γιατί δεν εφαρμόζονται;

ΧΡ. Σωστό και δεν μπορεί να τις διαλέγει ο καθένας a la carte. Όταν θες το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο το δέχεσαι a priori. Κι εδώ υπάρχουν αποφάσεις, έχετε δίκαιο, που δεν εφαρμόζονται, όπως και στη χώρα μου. Άρα αντιλαμβάνομαι τί λέτε.

ΠΡ. Γιατί δεν εφαρμόζονται; Πες τε μου εσείς.

ΧΡ. Υποψιάζομαι ότι ο νόμος του ισχυρότερου.

ΠΡ. Ακριβώς. Δεν είδατε τον Νετανιάχου πριν λίγες μέρες πώς κούναγε το δάχτυλο και μας κοίταγε στα μάτια όλους τους Άραβες, όλη τη Μέση Ανατολή; Σαν ψυχοπαθής ήταν. Αν δεν κάνετε αυτά, που λέω εγώ σαν Νετανιάχου, θα πάθετε ό,τι η Παλαιστίνη στη Γάζα.

ΧΡ. Έχω δύο ερωτήσεις. Επειδή είστε εδώ. Ανήκετε στην ομάδα των Αράβων, που με το που γεννιέται θεωρεί υπέρτατο σκοπό να εξαφανίσει το κράτος του Ισραήλ;      

ΠΡ. Δεν υπάρχει αυτό.

ΧΡ. Θέλετε να εξαφανίσετε όλους τους Ισραηλίτες από τον κόσμο;

ΠΡ. Όχι. Η ερώτηση σου, συγγνώμη δηλαδή, είναι σαν να μην ξέρετε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.

ΧΡ.  Άρα αποδέχεστε ότι θα υπάρχει ένα κράτος του Ισραήλ;  

ΠΡ. Μα έχουμε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ κι έχουμε υπογράψει συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ, που κάνει γενοκτονία τώρα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δεν δέχεται την παρουσία μας.

ΧΡ. Τις οποίες τιμάται;

ΠΡ. Το κράτος του Ισραήλ έχει πάνω στο νόμισμά του, το σεκέλ, το μεγάλο Ισραήλ. Ξέρετε ποιο είναι το σχέδιο του Ισραήλ;

ΧΡ. Όχι.

ΠΡ. Να σας το πω εγώ, επειδή άκουσα τη συνέντευξη του ισραηλινού πρέσβη και κατάλαβα τί παραμύθια λένε. Λοιπόν. Αυτοί έχουν όνειρο το «μεγάλο Ισραήλ», που περιλαμβάνει όλη την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία, ένα κομμάτι από τη Σαουδική Αραβία και φτάνει μέχρι το Ιράκ. Δεν το κρύβουν.

ΧΡ. Άρα έχει δίκαιο ο Ταγίπ Ερντογάν, που λέει ότι θέλει να χτυπήσει και την Τουρκία μετά.

ΠΡ. Δεν το άκουσα αυτό, αλλά λίγη σημασία έχει για μένα. Το Ισραήλ είναι καθαρά επεκτατική δύναμη.

ΧΡ. Επειδή αυτός (ο Ισραηλινός πρέσβης) λέει ότι προστατεύει τα σύνορα και τους πολίτες του.

ΠΡ. Ποια σύνορα; Να σας πω κάτι. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία το 1993, τη συμφωνία του Όσλο. Υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία κάναμε μια ιστορική παραχώρηση. Η ηγεσία των Παλαιστινίων, που υπόγραψε αυτή τη συμφωνία, κόντεψε να κατηγορηθεί από ολόκληρο τον Παλαιστινιακό λαό για την υποχώρηση. Αυτή η συμφωνία λέει ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι παράνομοι έποικοι. Το 1993 ήταν 120 χιλιάδες, ξέρετε πόσοι είναι τώρα; 850 χιλιάδες. Τι σημαίνει αυτό;

ΧΡ. Ότι γίνεται εποικισμός.

ΠΡ. Όχι απλά γίνεται εποικισμός. Βάζεις εμπόδια για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Θυμήθηκα τώρα κάτι από την πρώτη ερώτηση, που μου κάνατε. Ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ με βάση την απόφαση 181 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έλεγε για δύο κράτη. Το ένα κράτος ιδρύθηκε. Το παλαιστινιακό πού είναι; Γιατί δεν ιδρύθηκε παλαιστινιακό κράτος; Ποιος βάζει τα εμπόδια; Εννοείται το Ισραήλ. Αυτή δεν είναι πολιτική μόνο του Νετανιάχου. Είναι πολιτική όλης της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ. Όλες οι κυβερνήσεις στο Ισραήλ από το 1993 μέχρι τώρα, το μόνο, που κάνουν είναι να αυξηθεί ο ρυθμός του εποικισμού. Από το αποτέλεσμα μιλάω. Δεν κατηγορώ έτσι. Επειδή είπατε για τον Γιτζάκ Ραμπίν, ποιος τον σκότωσε; 

ΧΡ. Εικάζω ακραίοι συμπολίτες του.

ΠΡ. Όχι Παλαιστίνιοι έτσι; 

ΧΡ Θα το θεωρούσα απίθανο.

ΠΡ. Μα τον πιάσανε. Και μάλιστα η χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν κατηγόρησε ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν ο τωρινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου. Σκοτώθηκε ο Ράμπιν επειδή ήταν κάπως κοντά στη λογική να βρει με τους Παλαιστίνιους μια λύση. 

ΧΡ. Ήταν πιο διαλλακτικός. Τώρα, όμως, συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Πριν την 7η Οκτωβρίου σχεδόν ολόκληρος ο αραβικός κόσμος, πλην του Ιράν, 

ΠΡ. Δεν ανήκει στον αραβικό κόσμο το Ιράν…

ΧΡ. Πλην του Ιράν, λέω, είχε βελτιωμένες σχέσεις με το Ισραήλ. Είναι έτσι ή όχι; Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία …

ΠΡ. Αυτό που είπατε είναι λίγο υπερβολικό. Δεν είναι όλες οι αραβικές χώρες και άλλωστε οι αραβικές χώρες θεωρούσαν και θεωρούν μέχρι τώρα ότι η λύση του Παλαιστινιακού μπορεί να σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά χωρίς λύση, χωρίς να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος και οι Παλαιστίνιοι να έχουν όλα τα δικαιώματα τους, δεν υπάρχει εξομάλυνση. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να κάνουν σκιπ το Παλαιστινιακό και να αποκτήσουν σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το τάδε καθεστώς, με την τάδε χώρα κλπ, απέτυχε αυτό.

ΧΡ. Μήπως αυτό οδήγησε στην 7η Οκτωβρίου, το ότι ήταν τόσο κοντά το ισραηλινό κράτος…

ΠΡΟ. Δεν ξέρω αν αυτό οδήγησε στην 7η Οκτωβρίου. Απλώς θέλω να σας πω ότι ίσως εσείς βλέπετε την 7η Οκτωβρίου σαν αιτία γι αυτό, που συμβαίνει τώρα και είναι μεγάλο λάθος, εγώ το βλέπω σαν αποτέλεσμα, αποτέλεσμα καταπίεσης, κατοχής, εθνοκάθαρσης, γενοκτονία και ταπείνωση και εξευτελισμό του παλαιστινιακού λαού για 76 χρόνια.

ΧΡ. Άρα εσείς μου λέτε ότι την 7η Οκτωβρίου… 

ΠΡ. Μην επιμένετε μόνο… 

ΧΡ. Κύριε πρέσβη να μην χάσω…

ΠΡ. Είναι άδικο για το παλαιστινιακό να ορίζετε την 7η Οκτωβρίου… Τα είπαμε για την 7η Οκτωβρίου. 

ΧΡ. Πριν την 7η Οκτωβρίου λοιπόν… Καταδικάζετε όλες τις πρακτικές της Χαμάς; 

ΠΡ. Εγώ ήθελα να είχες ρωτήσει τον Ισραηλινό πρέσβη αν καταδικάζει τη δολοφονία της συναδέλφου σου, Σιρίν Αμπού Ακλέχ. Δεν το έκανες. 

ΧΡ. Σας υπόσχομαι ότι θα το κάνω.

ΠΡ. Και θα μου ξανακάνεις την ερώτηση, να σου απαντήσω και για τη Χαμάς και για την Φατάχ και για την κάθε οργάνωση, να ακούσω πρώτα τι θα σου απαντήσει. 

ΧΡ. Εσείς δεν θέλετε να απαντήσετε; 

ΠΡ. Δεν είναι δεν θέλω. Εγώ δεν δέχομαι την αδικία στη συζήτηση. Δεν τη δέχομαι από κανέναν. Σας είπα και σας το ξεκαθάρισα. 7 Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία, που έγινε ένα γεγονός, αλλά δεν είναι το ξεκίνημα του δράματος του παλαιστινιακού λαού.

ΧΡ. Το δέχομαι.

ΠΡ. Πάει αυτό. Ζητάτε από το θύμα να καταδικάσει τον εαυτό του.

ΧΡ. Δεν ζητάω αυτό…

ΠΡ. Το να καταδικάσω τη Χαμάς έχει πολύ λίγη σημασία… 

ΧΡ. Δεν έχει λίγη σημασία…

ΠΡ. Έχει πολύ λίγη σημασία μπροστά σ αυτό, που γίνεται στην Παλαιστίνη. Σ αυτή τη γενοκτονία, που δυσκολεύτηκες να πεις τη λέξη και να ρωτήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη αν καταδικάζει αυτό, που γίνεται στη Γάζα. Έρχεσαι και μου λες ότι λένε πως υπάρχουν σήραγγες κλπ. Και τι έγινε, που υπάρχουν σήραγγες; Μπροστά σ’ αυτό, που γίνεται στην Παλαιστίνη εδώ και 76 χρόνια. Δεν είναι αυτό το θέμα. Τι έγινε αν κάποιοι αντάρτες σκέφτηκαν να κάνουν το ένα ή το άλλο;  

ΧΡ. Όλη η χώρα έχει μια υποδομή υπόθαλψης τρομοκρατικής οργάνωσης λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Χαρακτηρίζεται η Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση;

ΠΡ. Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν την έχουν χαρακτηρίσει ακόμα. 

ΧΡ Από όλη τη διεθνή κοινότητα; 

ΠΡ. Πρόσεξε κάτι. Εγώ δεν ήρθα εδώ ούτε να υπερασπιστώ, ούτε να κατηγορήσω, ήρθα για να μιλήσω για το δράμα του λαού μου, που ξεκινά από την κατοχή και τελειώνει όταν τερματιστεί η κατοχή. Μην επιμένετε «αν καταδικάζεις τη Χαμάς κι αν καταδικάζεις τη Χαμάς». Έχω στις πλάτες μου 42 χιλιάδες νεκρούς, μία οικογένεια, που κάηκε, προχθές το βράδυ μπροστά στις κάμερες και μου λες αν καταδικάζω…  

ΧΡ. Άστε με να σας πω κάτι, να σας φέρω ένα ανάποδο παράδειγμα. Η Κύπρος είναι υπό κατοχή. Όταν κατέλαβαν την Κύπρο οι Τούρκοι βίασαν, εξευτέλισαν, δημιούργησαν πρόσφυγες, έφεραν έποικους. Αν εσείς σήμερα με ρωτήσετε για τις κτηνωδίες, που έκαναν Ε/κ εναντίον των Τ/κ δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι έκαναν κτηνωδίες, διέλυσαν κάθε έννοια διεθνούς τάξης, έδειξαν το τερατώδες πρόσωπο τους και αν τους είχα μπροστά μου θα τους εξαφάνιζα από τον κόσμο. Αφού, λοιπόν, το κάνω εγώ αυτό για σας, περιμένω και από σας να μην διαλέγετε a la carte τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή έννομη τάξη. Την ώρα, που κάποιος είναι τρομοκράτης, είναι πάντα τρομοκράτης. 

ΠΡ. Είμαστε το θύμα της παγκόσμιας υποκρισίας! 

ΧΡ Σ’ αυτό συμφωνούμε…

ΠΡ Είμαστε το θύμα της παγκόσμιας υποκρισίας και της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Είναι δυνατόν από το 1948 να υπάρχει μία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να μην εφαρμόζεται στην Παλαιστίνη; Και η χώρα, που εμποδίζει την εφαρμογή αυτής της απόφασης είναι το Ισραήλ και να δυσκολεύεσαι να ρωτήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη αν θεωρεί αυτό, που κάνει η κυβέρνησή του, ο στρατός του, γενοκτονία ή όχι;

ΧΡ. Δεν δυσκολεύομαι καθόλου.

ΠΡ. Όχι. Δυσκολεύτηκες να το πεις εσύ ο ίδιος. Φαντάσου να ρωτήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΧΡ. Ποιος το χαρακτηρίζει γενοκτονία;

ΠΡ. Δεν παρακολουθείται καλά. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τί έλεγε προχθές;  

ΧΡ. Ζητά να σταματήσει…

ΠΡ. Ζητά να σταματήσει η γενοκτονία. Όλος ο κόσμος τώρα πλέον.

ΧΡ. Αν είδατε τη συνέντευξη, είπα και στον κύριο πρέσβη του Ισραήλ «μα είναι ποτέ δυνατόν να διαλέγετε τη διεθνή έννομη τάξη, όποτε θέλετε εσείς; Τί είναι η διεθνής έννομη τάξη, μενού»; Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται.

ΠΡ. Το άκουσα. Δεν σε κατηγορώ ότι δεν είσαι. Απλώς εγώ λέω τη γνώμη μου. Να σου πω ότι έχω παρακολουθήσει την εκπομπή πάρα πολύ καλά, ο κύριος, που είχες εδώ, ο Ισραηλινός πρέσβης, μέσα σε μισή ώρα 32 φορές χρησιμοποίησε τη λέξη kill. Πρόσεξε. Εγώ δεν θέλω να σε βάλω σε δύσκολη θέση.

ΧΡ. Καθόλου.

ΠΡ.  Πραγματικά. Όμως από την άλλη …

ΧΡ. Απλά προσπαθώ να αντιληφθώ όλο τον τρόπο σκέψης.

ΠΡ. Και καλά κάνεις. Ο τρόπος σκέψης είναι πολύ απλός και πολλές φόρες λένε ότι η απλοποίηση των πραγμάτων αδικεί την αλήθεια. Εγώ δεν λέω έτσι. Δεν αδικεί καθόλου την αλήθεια. Υπάρχει κατοχή, υπάρχει μία επεκτατική δύναμη, που λέγεται Ισραήλ, κατέχει εδάφη από τη Συρία τα υψώματα του Γκολάν, από το Λίβανο, από την Ιορδανία, από την Αίγυπτο, ολόκληρη την Παλαιστίνη, έχει ανοίξει μέτωπα, χτυπάει στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Ιράν, στη Συρία, στη Βηρυτό. Αυτή η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό, που μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και με έναν κωδικό προκάλεσε 5.000 εκρήξεις στη Βηρυτό. 

ΧΡ. Ελεγχόμενες θα σας πουν, οι οποίες είχαν στόχο οπλαρχηγούς της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. 

ΠΡ. Να τους πούμε ευχαριστώ κιόλας; Εγώ δεν συζητάω τί ζημιές έκαναν αυτές οι βόμβες, συζητάω πώς ένας εκλεγμένος   πρωθυπουργός μιας χώρας, που εσείς λέτε πάντα «μοναδική δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή», μεγάλο ψέμα βέβαια αυτό,  παίρνει απόφαση να προκαλέσει 5.000 εκρήξεις σε τρία δευτερόλεπτα. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, τι μου λέτε τώρα; Δεν είναι έγκλημα πολέμου αυτό;

ΧΡ. Όχι, δεν είναι.

ΠΡ. Δεν είναι; Να σου πω κάτι. Εσείς είστε Χεζμπολάχ λέμε… 

ΧΡ. Πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα τι είναι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. 

ΠΡ. Έλα να σου πω κάτι. 

ΧΡ. Εσείς θεωρείται ευλογία για τους Παλαιστίνιους την ύπαρξη της Χαμάς;

ΠΡ. Αφήστε τα αυτά τί θεωρώ και τί δεν θεωρώ… 

ΧΡ. Δεν θέλετε να μου απαντήσετε..

ΠΡ. Όχι όχι σου απαντάω.

ΧΡ. Σας έχω ρωτήσει πέντε φορές μέχρι τώρα.

ΠΡ. Πότε ιδρύθηκε η Χεζμπολάχ; 

ΧΡ. Εσείς να μου πείτε.

ΠΡ. Θα σου πω. Το 1983. Το 1982 τί έχει γίνει; Η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, μέχρι τη Βηρυτό. Άρα η ίδρυση του κόμματος της Χεζμπολάχ έγινε, κατά τη γνώμη τους, ως αντίδραση στην ύπαρξη της κατοχής στα εδάφη τους. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει αυτό το δικαίωμα από κανένα λαό. 

ΧΡ. Και δικαιούνται να στέλνουν πυραύλους;

ΠΡ. Αφήστε τα αυτά. Μη φτάσουμε στους πυραύλους. Θα φτάσουμε σε λίγο. Η Χαμάς πότε ιδρύθηκε; Το 1987. Έχουν σημασία αυτά.

ΧΡ. Μετά, όμως, θα μ’ αφήσετε να σας ρωτώ κιόλας. 

ΠΡ. Άρα το 1982, όταν έγινε η σφαγή στη Σάμπρα και τη Σατίλα στο Λίβανο, δεν υπήρχε Χαμάς. Άρα ας αφήσουν αυτά τα παραμύθια ότι λόγω Χαμάς και Χεζμπολάχ εμείς θα σφάξουμε όλη την περιοχή. Ο Νετανιάχου προχωρά με ένα σχέδιο. Επειδή βλέπω την αμφιβολία στα μάτια σου να σου δείξω κάτι.

ΧΡ. Προσπαθώ να συμφωνήσουμε για τις δύο οργανώσεις. Η χώρα σας είναι χαρούμενη για τη Χαμάς; 

ΠΡ. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να σας πω. Ο Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πριν από την 7η Οκτωβρίου, για να μη μιλάτε για Χαμάς, δείχνει χάρτη με τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει Παλαιστίνη, ούτε Δυτική όχθη, ούτε Ανατολική Ιερουσαλήμ, ούτε Λωρίδα της Γάζας. Όλο είναι Ισραήλ. Το είδες; Αυτό γιατί δεν το δίνετε σημασία; Εδώ είναι ο Σμούτριτς, ο σημαντικότερος Υπουργός στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι, που είχε μια συνάντηση με την εβραϊκή κοινότητα εκεί και δείχνει χάρτη με το «μεγάλο Ισραήλ», που έχει μέσα Λίβανο, Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και και και. Σχεδόν όλη η Μέση Ανατολή στο μεγάλο Ισραήλ. Αυτό είναι το νόμισμα του Ισραήλ, το σέκελ. Ξέρετε τι έχει πάνω; Αυτόν τον χάρτη. Υπάρχει χώρα, που βάζει κάτι ψεύτικο πάνω στο νόμισμα της; Τι μου λέτε, λοιπόν, αν καταδικάζετε τη Χαμάς…Ξεφύγετε λίγο από αυτά…      

ΧΡ. Μη μου ζητάτε να ξεφύγω από οργανώσεις, οι οποίες έχουν πράγματα, τα οποία είναι εκτός κάθε ηθικής τάξης, δικής μου πρώτα από όλα. Εσείς τους δικαιολογείτε…

ΠΡ. Όχι όχι. Μη βάζετε λόγια στο στόμα μου, που δεν είπα.

ΧΡ. Μα τους καταδικάζετε; 

ΠΡ. Δεν απαντάω. Θα απαντήσω με τον τρόπο, που διαλέγω εγώ. Όπως με ρωτάτε, σας απαντάω. Είχες τον Ισραηλινό πρέσβη εδώ. Έχουν κάνει κτηνωδίες στη Γάζα. Έχουν κάψει ζωντανούς ανθρώπους. Είδες τη γυναίκα, που περπατούσε στο δρόμο με τον άντρα της και είχαν το τρίχρονο μωρό στα χέρια τους και η γυναίκα έλεγε στους γείτονες; είδατε κανένα κεφάλι; Αυτά τα κεφάλια τα κομμένα τα είδαμε στη Γάζα, δεν τα είδαμε εκεί 7 Οκτωβρίου, που άλλοι βάζαν κλάματα γι αυτά, που έγιναν και αμφισβητήθηκαν από τον ισραηλινό τύπο. Για τους βιασμούς; Εγώ δεν είδα κανένα βιασμό. Ο βιασμός είναι αντίθετος με την θρησκεία μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας. Είμαστε καθαροί άνθρωποι. Μάλλον δεν είδατε το βίντεο, που διέρρευσε από τον ισραηλινό στρατό, ένας φαντάρος έβγαλε βίντεο στρατιώτες να βιάζουν έναν Παλαιστίνιο αιχμάλωτο, που υποτίθεται ότι είναι από τις επίλεκτες δυνάμεις της Χαμάς μπροστά στις κάμερες. Γιατί δεν ρώτησες τον Ισραηλινό πρέσβη αν το καταδικάζει αυτό; 

ΧΡ. Γιατί η συνέντευξη έγινε προηγουμένως…  

ΠΡ. Όχι. Γι αυτό σου λέω ότι στις 7 Οκτωβρίου εγώ δεν είδα κανένα βιασμό και κανένα κεφάλι κομμένο, ενώ στη Γάζα τα είδα. Τα είδε όλη η ανθρωπότητα. Φτάνει πια να χαϊδεύετε το Ισραήλ και τους Ισραηλινούς. Δεν σας κάνει καλό. Σε κανέναν. Η υποκρισία έχει όρια. Δεν το λέω προσωπικά σε σένα. Το λέω γενικά. Δεν είναι υποκρισία η στάση της διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή απέναντι στο Παλαιστινιακό;

ΧΡ. Είναι. 

ΠΡ. Βεβαίως είναι. Είναι προκλητικά κιόλας. Κάποια μέρα ο Θεός θα ρωτήσει εσένα κι εμένα και όλους; τι μπορούσες να κάνεις για τους Παλαιστίνιους και δεν έκανες; Για 42 χιλιάδες ανθρώπους; Κι εσύ πιστεύεις ότι οι νεκροί είναι μόνο 42 χιλιάδες; Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι θα είναι πάνω από 200 χιλιάδες τα θύματα, αυτοί που είναι κάτω από τα ερείπια και αυτοί, που είναι υποψήφιοι να πεθάνουν από τους τραυματισμούς.

ΧΡ. Σας αφήνω να εκφραστείτε όπως θέλετε και να πείτε ό,τι θέλετε, απλά κάποιες φορές αφήστε με να υποβάλλω κάποια πράγματα, γιατί, όπως λέτε εσείς το αφήγημά σας εδώ, θα μου έλεγε και ο αντίστοιχος σας του Ισραήλ «μα δεν είδες ότι αποκαλύφθηκε ότι η Χαμάς είχε αρχηγείο της ή στρατηγείο της κάτω από ανθρωπιστική οργάνωση και γι αυτό τη βομβαρδίσαμε κι αυτό μπροστά στις κάμερες».

ΠΡ Αυτό το επιχείρημα είναι γελοίο. 

ΧΡ. Άστε με να σας πω κάτι άλλο. 

ΠΡ. Να μου πει ότι εμείς στέλνουμε μηνύματα στους κατοίκους να φύγουν, επειδή θέλουμε να βομβαρδίσουμε. Με ποιο δικαίωμα βομβαρδίζεις;   

ΧΡ. Με το δικαίωμα προστασίας των πολιτών.  

ΠΡ. Σοβαρά μιλάτε; Εμάς ποιος μας προστατεύει; Η αυτοάμυνα έχει εξήγηση, έχει νόημα. Αν έρθω εγώ στο σπίτι σου…

ΧΡ Αν σας αναγνωρίσουν αύριο παλαιστινιακό κράτος σταματάνε τα πάντα εναντίον του Ισραήλ; 

ΠΡ. Βεβαίως σταματάνε. 

ΧΡ. Όλα; 

ΠΡ. Βεβαίως και η Χαμάς. 

ΧΡ. Και η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα τα κλείσουν όλα;

ΠΡ. Η ερώτηση σου ξέρεις τι με κάνει να πιστεύω; Ότι όλη αυτή η επιχείρηση παραπληροφόρησης των Ισραηλινών έχει πιάσει τόπο. Δυστυχώς! Η Χαμάς έχει αναγνωρίσει ότι δέχεται τη λύση δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Το έχεις ακούσει αυτό;

ΧΡ. Για να το λέτε εσείς…  

ΠΡ. Όχι, είναι γνωστό. Αλλά το αφήγημα των Ισραηλινών είναι ότι είναι θύμα. 

ΧΡ. Η Χαμάς αναγνώρισε αυτά τα σύνορα, αλλά μπήκε κι έκανε ό,τι έκανε την 7η Οκτωβρίου; Συμφωνούμε σ’ αυτό, ότι έκανε λάθος;

ΠΡ. Άκου να δεις κάτι. Καταρχήν η Γάζα δεν είναι στην Αφρική και η Δυτική Όχθη είναι στην Ευρώπη. Είμαστε μια χώρα. Είμαστε το 22% από την ιστορική Παλαιστίνη. Γι αυτό νωρίτερα σου είπα ότι κάναμε ιστορική παραχώρηση εμείς και δεχθήκαμε αυτή την απόφαση. Μιλάμε για μεγάλη παραχώρηση. Δέχεσαι για κράτος το 22% από την ιστορική πατρίδα σου. Και παρόλα αυτά, όμως, με τους εποικισμούς και με την ταπείνωση και τον εξευτελισμό και με τα check points και με τις σφαγές, που γίνονται καθημερινά, με τη μαφιόζικη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού μέσα στη Δυτική Όχθη, αφήστε τη Γάζα και τη Χαμάς, δεν είδατε πώς μπαίνουνε μεταμφιεσμένα τα κομάντος, με πολιτικά ρούχα, με γυναικεία ρούχα, μέσα στις πόλεις, όπου απαγορεύεται οι Ισραηλινοί να μπουν μέσα και εκτελούν εν ψυχρώ μέσα στα σπίτια και μέσα στα αυτοκίνητα;  

ΧΡ. Όχι.

ΠΡ. Γι αυτό σας λέω δεν είστε πολύ ενημερωμένος…

ΧΡ. Πού θα μπορούσα να το δω αυτό;

ΠΡ. Παντού.  

ΧΡ. Πού δηλαδή;

ΠΡ. Μπες στο facebook της πρεσβείας της Παλαιστίνης εδώ και θα τα δεις όλα. Μπες στο site του ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης, όλος ο κόσμος το έχει δει αυτό…

ΧΡ. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία λέτε ότι όλα εξυπηρετούν μια προπαγάνδα εναντίον σας; 

ΠΡ. Όχι. Εννοείται όχι. Ίσα ίσα. Εγώ παράδειγμα στην Κύπρο δεν έχω παράπονο από όλους τους συναδέλφους σας. Ό,τι λέμε βγαίνει. Και το CNN και ο Φιλελεύθερος και η Χαραυγή και τώρα είμαι εδώ… Δεν έχω παράπονο. Μην το παίρνεις προσωπικά εσύ. Εγώ σου λέω τί γίνεται. Στη Δυτική όχθη, πριν να πάμε στη Χαμάς και τη Γάζα, μόνο το δράμα των Παλαιστινίων, που περνάνε από τα check points, μόνο αυτό ξεσηκώνει ολόκληρο λαό. Η κατοχή και να θέλεις να την ξεχάσεις, στο θυμίζει η ίδια. Η ίδια θα σου θυμίσει να εδώ είμαι. Ταπείνωση. Εγώ είμαι από τη Δυτική Όχθη. Πριν λίγες μέρες στο χωριό μου μπήκανε Ισραηλινοί κομάντος και σκοτώσανε τρία παιδιά πάνω στην ταράτσα ενός σπιτιού. Είχανε όπλα τα παιδιά. Αντίσταση. Αφού τους σκοτώσανε ελεύθεροι σκοπευτές, ανεβήκανε πάνω στην ταράτσα και μπροστά στις κάμερες ένας Ισραηλινός άρχιζε και με το πόδι έσπρωχνε το πτώμα για να πέσει από τον τρίτο όροφο. Τι είναι αυτά; Στη Δυτική όχθη αυτά, όχι στη Γάζα.

ΧΡ. Κτηνωδίες.

ΠΡ.  Το λιγότερο. Πιστέψτε με, άλλο να ακούσεις για κατοχή κι άλλο να τη ζήσεις. Άλλο να ακούσεις για εξευτελισμό στην καθημερινότητα και στη ζωή σου γενικά και άλλο να το ζήσεις. Έχω πει ένα παράδειγμα πάρα πολλές φορές, θα το ξαναπώ. Ήμουνα στην Αθήνα, όταν πέθανε ο πατέρας μου. Μικρός πέθανε, 62 χρονών. Η αδελφή μου, όμως, είναι παντρεμένη σ ένα χωριό 15 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο. Έκανε προσπάθεια πέντε ώρες για να περάσει από τα check points και να πάει στην κηδεία του πατέρα της. Δεν τα κατάφερε. Τί άλλο θέλετε να σας πω; Να σας πω για πω για τους φυλακισμένους, να σας πω ότι κρατάνε το πτώμα του φυλακισμένου μέχρι να εκτίσει την ποινή του; Δηλαδή καταδικασμένος είκοσι χρόνια, στα δέκα χρόνια πεθαίνει στη φυλακή, δεν δίνουν το πτώμα στους γονείς να το θάψουν, το κρατάνε στο ψυγείο δέκα χρόνια. Πού έχουν γίνει αυτά; Και με ρωτάτε αν καταδικάζω τη Χαμάς. Γι αυτό σας λέω έχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

ΧΡ. Έχω, όμως, μια απορία. Αν όλα αυτά γίνονται βάσει ενός σχεδίου του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων πώς εξηγείτε το ότι Παλαιστίνιοι, που είναι μέσα στο Ισραήλ, δεν υφίστανται κανένα διωγμό, κανενός είδους…

ΠΡ. Ποιος σας τα είπε αυτά; 

ΧΡ. Έχουν πρόβλημα;   

ΠΡ. Θα σας πω. Καταρχήν η ύπαρξη τους ήταν οι Παλαιστίνιοι, που το 1948 γλιτώσανε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από τη σφαγή, που έγινε και από τη γενοκτονία και μείνανε εκεί, στα σπίτια τους, στην πατρίδα τους και στα εδάφη τα δικά τους. Δεν τους κάνει χάρη το Ισραήλ. Είναι στα σπίτια τους. Ίσα ίσα ο Ισραηλινός ήρθε από την Πολωνία, από την Ελλάδα, από την Ιταλία, από την Καλιφόρνια. Αυτοί ήρθανε. Οι άλλοι ήταν στα σπίτια τους. 

ΧΡ. Τους ταλαιπωρεί κάποιος, τους βασανίζει;

ΠΡ. Βεβαίως και τους ταλαιπωρεί. Αυτό, που σας είπα πριν, για το αν πεθαίνει κάποιος μες τη φυλακή, σημείωσε ένα όνομα: Ουαλίντ Ντάκα, ονομαστικά στο λέω, είναι από το 1948. Είναι Παλαιστίνιος, με ισραηλινή ταυτότητα. Είναι από αυτούς, που λες εσύ. Πέθανε πριν 7-8 μήνες. Το πτώμα του ακόμα. Γιατί; Και μάλιστα βγήκε απόφαση του Δικαστηρίου, που οι γονείς του είχαν κάνει μήνυση, δικαίωσε τον ισραηλινό στρατό και κρατάνε το πτώμα του μέχρι τώρα. Μέχρι να συμπληρώσει την εξαετία το πτώμα του στο ψυγείο. Αυτά είναι απάνθρωπα πράγματα. Γι αυτό εγώ εκνευρίζομαι καμιά φορά, όταν βλέπω ότι κάποιος θέλει να τραβήξει από μένα μία φράση ότι καταδικάζω τη Χαμάς. Και τι έγινε που την καταδικάζω ή δεν την καταδικάζω; Να συνέλθετε όλοι σαν άνθρωποι. Συγγνώμη, που σου μιλάω έτσι. Σας είπα. Ο Θεός θα σας ρωτήσει κάποια μέρα «γι αυτό, που γίνεται στη Γάζα, τι κάνατε»; Θα του πεις εσύ τουλάχιστον σαν άνθρωπος προσπάθησα να κάνω αυτό, αυτό κι αυτό. Και πριν από λίγο σας έφερα σε δύσκολη θέση γιατί δεν ήρθες στην πρεσβεία να πεις συλλυπητήρια, συνάδελφος σου ήταν. Δεν υπήρχε ούτε Χαμάς, ούτε 7 Οκτωβρίου, ούτε τίποτα. Και θα σου πω πόσοι συνάδελφοι σου έχουν σκοτωθεί σ αυτόν τον πόλεμο.

ΧΡ. Σας διαβεβαιώ, όμως, το ότι δεν ήρθα δεν έχει να κάνει με το Ισραήλ. 

ΠΡ. Δεν έχει σημασία. Ξέρεις κάτι; Στο ποδόσφαιρο… Τι ομάδα είσαι; Δεν το λες… Λοιπόν. 

ΧΡ. Κυπριακή εννοείτε;

ΠΡ. Κυπριακή. Λοιπόν. Όταν υπάρχει ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια είναι σεβαστό ο διαιτητής να πει είμαι στη σέντρα και είμαι 50-50. Στο Παλαιστινιακό και στη γενοκτονία και στην επεκτατική δύναμη, που λέγεται Ισραήλ, και στο μαφιόζικο στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να πεις 50-50. Είσαι άνθρωπος. Πάνω από όλα έχεις συνείδηση. Και πρέπει να πάρεις θέση. Είσαι υποχρεωμένος να πάρεις θέση. Μην κρυφτείς πίσω από το επάγγελμα του δημοσιογράφου. 176 δημοσιογράφοι και μέλη της οικογένειας τους έχουν σκοτώθηκαν σε 10 μήνες στη Γάζα. Στο Βιετνάμ μέσα σε είκοσι χρόνια σκοτώθηκαν 63 δημοσιογράφοι. Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα σε επτά χρόνια έχουν σκοτωθεί 67. Για όνομα του Θεού! Και δεν παίρνεις θέση;   

Χρ. Παίρνω θέση…

ΠΡ. Τι παίρνεις θέση. Έχεις τον ισραηλινό πρέσβη και του χαϊδεύεις τα αυτιά… 

ΧΡ. Τι θέλεις να κάνω… 

ΠΡ Κι εμένα μου λες να καταδικάσω τη Χαμάς. Σου είπα υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Εγώ δεν δέχομαι να είσαι αντικειμενικός. Δεν είσαι. Ανθρώπινα δεν πρέπει.  Υπάρχει δίκαιο και άδικο. Πρέπει να πάρεις θέση με το δίκαιο. Να ταχθείς με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Θα σε ρωτήσουν τα παιδιά σου «τί έκανες όταν έβλεπες το παιδί χωρίς κεφάλι στη Γάζα». Τι έκανες;  

ΧΡ. Έχεις δίκαιο.

ΠΡ. Θα του πεις ότι εγώ και όλοι αυτοί, που είναι σαν κι εμένα, δεν καταφέραμε για έντεκα μήνες να περάσουμε ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά, που είναι στην ηλικία σου. Αυτό θα του πεις; Θα σε κοιτάξει έτσι. Δεν ξέρω τί θα σου πει.

ΧΡ.  Εσείς θεωρείται ότι αυτή η χώρα δεν προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια; 

ΠΡ. Εγώ δεν μιλώ για τη χώρα, για την Κύπρο, τώρα. Λέω για τους ανθρώπους.

ΧΡ. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όταν και εφόσον πρέπει και τώρα πρέπει, ταυτιζόμαστε με τον ανθρώπινο πόνο κι εγώ επαναλαμβάνω, επειδή σας άκουσα πολλές φορές, μισό λεπτάκι, αντιλαμβάνομαι πλήρως του τι αίσθημα είναι να ζεις υπό κατοχή, αλλά προσπαθώ να βάλω τη συζήτηση μας σε ένα πλαίσιο και συνέχεια δεν δέχεστε αυτό το πλαίσιο. 

ΠΡ. Πώς δεν δέχομαι…

ΧΡ. Σας ερωτώ: αποδέχεστε ότι έγινε κτηνωδία την 7η Οκτωβρίου; Δεν μου απαντάτε. Μου λέτε δεν θέλω να μιλήσω για τη Χαμάς. Μα αφού αυτή η γενεσιουργός αιτία. Εγώ έχω πρόβλημα και με τις δύο οργανώσεις.   

ΠΡ. Όχι. Μη βάλετε στο στόμα μου…

ΧΡ. Επειδή το κάναμε λίγο προσωπικό. Να σας πω. Και οι δύο οργανώσεις για μένα είναι … 

ΠΡ. Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις;

ΧΡ. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ για μένα είναι τρομοκρατικές, δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την ανθρώπινη… 

ΠΡ. Το ισραηλινό κράτος είναι τρομοκρατικό κράτος και διαπράττει γενοκτονία ναι ή όχι;

ΧΡ. Διαπράττει τώρα μεγάλο σφάλμα.

ΠΡ. Γενοκτονία. Ευχαριστώ πολύ, δεν σου απαντώ, επειδή δεν μου απαντάς. Είναι τρομοκρατικό κράτος και διαπράττει γενοκτονία και εθνοκάθαρση εις βάρος των Παλαιστινίων.

ΧΡ. Ισχυρίζεται ότι εξασκεί το νόμιμο δικαίωμα της άμυνας του.

ΠΡ. Ισχυρίζεται.

ΧΡ. Κι εσείς με ρωτάτε είναι σωστό αυτό, που ισχυρίζεται; Θέλετε να γίνω και δικαστής δηλαδή;  

ΠΡ. Όχι. Μα δεν δικαιούσαι να είσαι δικαστής. 

ΧΡ. Δεν δικαιούμαι…

ΠΡ. Εσύ το μόνο, που δικαιούσαι είναι να είσαι δίκαιος και στη σωστή πλευρά της ιστορίας.   

ΧΡ. Άρα, επειδή με ρωτάτε για την άποψη μου, δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις 42 χιλιάδες νεκρούς.

ΠΡ. Αυτό σου έλειπε κιόλας. Να τις δικαιολογήσεις. Εννοείται δεν μπορείς. Επειδή είναι αδικαιολόγητα, όχι επειδή εσύ είσαι ανίκανος να τα δικαιολογήσεις. Πώς να τα δικαιολογήσεις; Όλος ο κόσμος μιλάει, πλέον, για γενοκτονία. Δεν ξέρω πώς βλέπεις τα πράγματα. Τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν στη Γάζα, πράγματα, που δεν έχουμε ξαναδεί, δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα. Έχουμε διαβάσει στην ιστορία για γενοκτονίες διάφορων λαών, κάποια ιστορικά γεγονότα. Δεν τα έχουμε δει live. Αν κάθεσαι και βλέπεις ειδήσεις, δεν θα μπορέσεις να φας, αν έχεις συνείδηση. Εγώ διαμαρτυρήθηκα, επειδή στη συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη και θα διαμαρτυρηθώ μέχρι να τελειώσει η εκπομπή, δεν τον έκανες την πιο απλή ερώτηση. Ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομίας του Ισραήλ λέει ότι πρέπει να ρίξουμε μια ατομική βόμβα στη Γάζα. Την καταδικάζεις αυτή τη δήλωση; Ούτε τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που είπε πάμε να αντιμετωπίσουμε ανθρώπινα ζώα. Δεν τον ρώτησες γι αυτούς τους Υπουργούς, που δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. 

ΧΡ. Για ανθρώπινα ζώα μπορεί να συμφωνώ κ. πρέσβη. 

ΠΡ. Να συμφωνήσεις ότι τι; 

ΧΡ. Ότι αυτοί, που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ήταν ανθρώπινα ζώα.  

ΠΡ. Κι αυτοί, που κάνουν αυτό, που κάνουν στη Γάζα τι είναι; Δεν  είναι ανθρώπινα ζώα;

ΧΡ. Είναι. Γιατί να το ρωτήσω; 

ΠΡ. Γιατί να το ρωτήσεις; Για να το ακούσουν οι ακροατές. 

ΧΡ. Γιατί έχει κανέναν, που θεωρεί ότι το να πεθαίνουν άνθρωποι στην Παλαιστίνη είναι λογικό;  

ΠΡ. Όχι, μην το πάμε τόσο απλά. Είπα ότι είστε δημοσιογράφος, έχω δει τις εκπομπές σου και πραγματικά είστε σε πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματικά, μια χαρά. Όμως μπροστά σε τέτοια γεγονότα, πριν να ρωτήσετε τον Παλαιστίνιο πρέσβη, που είναι το θύμα, αν καταδικάζει τον εαυτό του, έπρεπε να ρωτήσετε χίλιες ερωτήσεις στον Ισραηλινό πρέσβη 

ΧΡ Ρώτησα τις περισσότερες…

ΠΡ. Τις είδα πολύ light, ισχυρίζονται, ξεϊσχυρίζονται  και τα λοιπά. Όχι. Αυτό δεν μου άρεσε. 

ΧΡ. Μου λέτε ότι είναι light οι ερωτήσεις, που έκανα, επειδή επιμένω σε σας να ρωτώ για τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Εγώ θεωρώ αυτή την ερώτηση ότι είναι light, δεν είναι καμιά σοβαρή ερώτηση.

ΠΡ. Είσαι εκεί ακόμα; Να ρωτήσεις ό,τι θέλεις, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Όποιος δέχεται να είναι πρέσβης της Παλαιστίνης θα είναι περήφανος, που εκπροσωπεί έναν αγωνιζόμενο λαό, δεν είναι επιλεκτικός ποιους εκπροσωπεί και ποιους δεν εκπροσωπεί, εγώ εκπροσωπώ ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, αλλά πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά, δεν φοβάται και δεν ντρέπεται. Εγώ δεν ήρθα πρέσβης της Παλαιστίνης για να κάνω pr. 

ΧΡ. Μα να ντραπείτε για πιο λόγο;

ΠΡ. Λέω. Ούτε φοβάμαι, ούτε ντρέπομαι. Όμως βάζω τα πράγματα στη θέση τους. Για να επιμένεις «καταδικάζεις και καταδικάζεις» αυτό last year, που λένε και οι Έλληνες για πλάκα. Τι καταδικάζω και καταδικάζω…Υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα. Τη στιγμή, που έχω 42 χιλιάδες θύματα, με παιδιά να καίγονται ζωντανά μπροστά στις κάμερες, τί σημασία έχει να με ρωτήσεις αν καταδικάζω ή όχι. Είχες τον πρέσβη, που εκπροσωπεί τη χώρα, που εκτελεί τη γενοκτονία αυτή τη στιγμή και δεν τον ρώτησες τί καταδικάζει και τί δεν καταδικάζει; Μου είπες είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν ήθελες να τον βάλεις σε δύσκολη θέση. Κι εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος, γιατί με βάζετε σε δύσκολη θέση;       

ΧΡ. Όχι. Κύριε πρέσβη, τώρα εσείς βάζετε στο στόμα μου λόγια, που δεν είπα. Είπα για μένα είναι ανοησία να ρωτήσω τον Ισραηλινό πρέσβης αν καταδικάζει πράξεις Υπουργών της κυβέρνησης, που εκπροσωπεί, ούτε εσάς θα σας ρωτήσω το ίδιο πράγμα, εκτός αν νιώθετε ότι σ αυτό το νησί εκπροσωπείτε τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. 

ΠΡ. Εγώ είπα από την αρχή, τι στιγμή, που έχω γενοκτονία, 42 χιλιάδες θύματα, κατεστραμμένη χώρα…

ΧΡ. Καταδικάζουμε        

ΠΡ. Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα.

ΧΡ. Δεν έχει;

ΠΡ. Τώρα δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία.

ΧΡ. Πότε έχει;  

ΠΡ. Καταστράφηκε ολόκληρη χώρα, υπάρχει ισραηλινό σχέδιο για εκτοπισμό ολόκληρου λαού, να μοιραστεί Ιορδανία, Αίγυπτο κλπ, υπάρχει σχέδιο για το «μεγάλο Ισραήλ», υπάρχει, υπάρχει… και έρχεστε να με ρωτήσετε μία ερώτηση…καταδικάζεις, καταδικάζεις… και ξαναγυρίζεις και κάνεις πάλι την ίδια ερώτηση.  

ΧΡ. Μα δεν είναι συστατικό στοιχείο της κουβέντας; Να σας πω γιατί. Αν αύριο δημιουργηθεί κράτος των Παλαιστινίων και είναι συστατικό του στοιχείο η Χαμάς μπορεί να λειτουργήσει;  

ΠΡ. Είμαστε ένας λαός, που πιστεύει σε δημοκρατικές διαδικασίες…

ΧΡ. Κι εγώ το ίδιο.

ΠΡ … να ξεκουμπιστεί η κατοχή από τα εδάφη μας, να φύγουν οι δολοφόνοι Ισραηλινοί από τα εδάφη μας, να πάρουν τα παλιοσίδερα τους από τα κατεχόμενα, να φύγουν οι έποικοι από τα κατεχόμενα κι εμείς είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε τον εαυτό μας. Και εκλογές θα κάνουμε με δημοκρατικές διαδικασίες και όποιος βγει θα κυβερνήσει την Παλαιστίνη. 

ΧΡ. Απογαλακτισμένοι και από το Ιράν; 

ΠΡ. Τι δουλειά έχει το Ιράν; 

ΧΡ. Να σας πω. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στην ουσία οι δύο αυτές οργανώσεις είναι προξεις του Ιράν.  Από μένα το ακούτε πρώτη φορά;

ΠΡ. Γιατί επιμένεις, δεν καταλαβαίνω. Τώρα έβαλες και το Ιράν στην κουβέντα; Ρωτάς έναν Παλαιστίνιο, που εκπροσωπεί έναν λαό, που αυτή τη στιγμή σφάζεται, και γυρίζεις στο Ιράν, στη Χεζμπολάχ κλπ. Σε λίγο θα με ρωτήσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν. Αυτά δεν μας αφορούν. Υπάρχουν προτεραιότητες. Ακόμα και στη συζήτηση.   

ΧΡ. Ωραία. Προτεραιότητα είναι να σταματήσει αυτό, που γίνεται τώρα στο έδαφος.  

ΠΡ. Όχι μόνο να σταματήσει, να σταματήσει η κατοχή. 

ΧΡ. Αν σας ρωτούσε σήμερα κάποιος πώς σταματά όλο αυτό το κακό, που συμβαίνει στην περιοχή, εσείς ποια λύση θα προτείνατε; 

ΠΡ. Με τον τερματισμό της κατοχής. Νομίζεις θα μου κάνεις δύσκολη ερώτηση; 

ΧΡ. Όχι καθόλου. Γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να σας κάνω δύσκολη ερώτηση; Εγώ θέλω να σας κάνω εύκολες ερωτήσεις. 

ΠΡ. Η αιτία είναι για όλο αυτό το κακό η ύπαρξη της κατοχής. Εφόσον τερματιστεί και ξεκουμπιστεί η κατοχή από τα εδάφη μας… 

ΧΡ. Τι σημαίνει να τερματιστεί; Να φύγουν και να πάνε πού; Μέχρι το κράτος του Ισραήλ, που αναγνωρίσατε στη συμφωνία του Όσλο;       

ΠΡ. Ναι. 

ΧΡ. Μέχρι εκεί; 

ΠΡ. Ναι, βέβαια. 

ΧΡ. Και να συνυπάρχουν δύο κράτη.

ΠΡ. Βεβαίως.

ΧΡ. Γείτονες.

ΠΡ. Ποιος δεν το δέχεται; Οι ίδιοι δεν το δέχονται. 

ΧΡ. Τώρα δεν το δέχονται οι ίδιοι. Το είπε και ο πρέσβης προχθές. 

ΠΡ. Από την αρχή. Όχι τώρα! 

ΧΡ. Όχι. Τώρα το είπε, όμως, ότι δεν το δέχονται τώρα. 

ΠΡ. Ευχαριστώ πολύ. Άρα εγώ σαν Παλαιστίνιος τί πρέπει να κάνω; Θέλω μια συμβουλή στον αέρα. Τι να κάνω;

ΧΡ. Με ρωτάτε εμένα; Να αγωνίζεστε.     

ΠΡ. Ευχαριστώ πολύ. Αυτό κάνω. Γι αυτό έρχομαι εδώ, γι αυτό σε στενοχωρώ.

ΧΡ. Το να αγωνίζεστε, όμως, έχει τρόπους και τρόπους.   

ΠΡ. Καλά, εννοείται! Και η αντίσταση έχει τρόπους και τρόπους.

ΧΡ. Σωστό. Με όλο το σεβασμό μπορώ να σας θυμίσω, επειδή είμαι και σε μια χώρα, που έχε παρελθόν αντίστασης, αλλά κι εσείς το ίδιο. Είχατε φανταστικούς ηγέτες αντίστασης. 

ΠΡ. Βεβαίως. 

ΧΡ. Είχατε. 

ΠΡ. Τι δεν είχαμε;

ΧΡ.  Ναι. Το λέω χωρίς υπερβολή.

ΠΡ. Είχαμε τον Γιάσερ Αραφάτ, έχουμε τον Πρόεδρο Αμπάς. Ξέρεις ότι ο Πρόεδρος Αμπάς σ αυτή την ηλικία, που είναι, ονομάζεται Νάκμπα survivor; Γιατί έζησε τη Νάκμπα. Είναι από τη Σάφαντ. Η Σάφαντ είναι μία πόλη μέσα στο Ισραήλ, στα κατεχόμενα εδάφη από το 1948, μέσα στην ιστορική Παλαιστίνη. Δέχεται και υπογράφει για Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν έχει σπίτι εκεί. Να σου πω ένα παράδειγμα. Το 1993, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία του Όσλο, ήμασταν τόσο αισιόδοξοι, παρόλο, που είναι άδικη συμφωνία και κάναμε ιστορική παραχώρηση, παρόλο που είχαμε 5-6 χιλιάδες φυλακισμένους στις ισραηλινές φυλακές, παρόλα αυτά, όμως, ξέρεις τί κάναμε, την ημέρα, που φεύγανε τα στρατιωτικά τζιπ από τις πόλεις, αυτοί, που βλέπεις τώρα με τα καλάζνικοφ, που πετάνε μολότοφ, τότε πετάγανε λουλούδια στους Ισραηλινούς στρατιώτες. Εμείς ξέρουμε τί σημαίνει ειρήνη και την έχουμε ανάγκη. Αλλά, όπως σου είπα πριν, και να θέλεις να ξεχάσεις ότι έχεις κατοχή, θα στο θυμίσει η ίδια. Η συμπεριφορά του κάθε στρατιώτη, που θα πιάσει έναν, υποτίθεται της Χαμάς, Παλαιστίνιο και να τον βιάσει μπροστά στην κάμερα σου θυμίζει ότι υπάρχει κατοχή, σου θυμίζει ότι εγώ βρέθηκα εδώ για να σε εξευτελίζω και δεν μου φτάνεις εσύ, θα πάω και στο Λίβανο και στη Συρία και στην Ιορδανία και θα πάρω κι ένα κομμάτι από τη Σαουδική Αραβία και σας έδειξα τον χάρτη του μεγάλου Ισραήλ πάνω στο νόμισμα. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Εγώ το έβαλα πάνω στο νόμισμα του Ισραηλινού; Όχι βέβαια. Είναι ο χάρτης του μεγάλου Ισραήλ. Το ξαναλέω. Ο Νετανιάχου έδειξε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον χάρτη, δεν υπήρχε Παλαιστίνη. Αυτά γιατί δεν τα βλέπετε; Γιατί δεν τα καταδικάζετε; Γιατί όταν έχετε την ευκαιρία να στριμώξετε έναν Ισραηλινό διπλωμάτη, απλό πολίτη, γιατί δεν του τα λέτε; Γιατί δεν είπες στον Ισραηλινό πρέσβη ξέρεις κάτι αυτά που μας λες για self defence, Χαμάς, κλπ, γιατί πριν από την 7η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός σας έδειξε το χάρτη της Μέσης Ανατολής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν είχε λέξη για  Παλαιστίνη. Άλλωστε τον ρωτήσατε και είπε δεν είμαστε σίγουροι για το θέμα των δύο κρατών. 

ΧΡ. Όχι. Είπε ότι, πλέον, δεν είναι στο τραπέζι. 

ΠΡ. Τί δεν είναι στο τραπέζι; Τι κάνει ο παλαιστινιακός λαός; Γι αυτό εγώ ενοχλούμε. Να έρθεις να ξεχάσεις όλα αυτά, να τα βάλεις στην άκρη σαν να είναι ασήμαντα και να μου πεις κύριε πρέσβη καταδικάζεις τη Χαμάς. Αυτό είναι. Δεν με ενοχλεί η ουσία. Έχω να σας απαντήσω και για τη Χαμάς και για τη Χεζμπολάχ και για την ιστορία της κυπριακής αντίστασης και για την Ελλάδα, έχω να σας πω πολλά, αν θέλω. Όμως δεν δέχομαι τη λογική ότι όλα αυτά τα σοβαρά τα βάζω στην άκρη, είναι ασήμαντα, είναι ασήμαντο, που ο Νετανιάχου έδειξε στη Γενική Συνέλευση χάρτη, που έλειπε η Παλαιστίνη, σαν να μην υπάρχουμε. 14 εκατομμύρια άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε μια χούφτα ανθρώπων, που ζητιανεύουμε συμπαράσταση από τον Κύπριο, από τον Ιταλό. Όχι. 14 εκατομμύρια είμαστε γεμάτοι περηφάνεια, είμαστε αγωνιστές και θα δώσουμε τον δίκαιο αγώνα μας, όσο πιο σκληρά χρειάζεται, μέχρι να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη και να ζήσουν τα παιδιά μου με αξιοπρέπεια, σαν τα δικά σου. Αυτά τα ξεχνάτε όλα και πάμε κατευθείαν καταδικάζεις τη Χαμάς; Δεν δέχομαι την ερώτηση. Εγώ δεν σου είπα ναι ή όχι, αν πρόσεξες. Σου είπα δεν δέχομαι την ερώτηση.

ΧΡ. Δεν μου είπατε… 

ΠΡ. Γιατί; Έχω γενοκτονία τώρα. Τί μου λες τώρα; Και μία εβδομάδα πριν είχες μπροστά σου τον εκπρόσωπο των γενοκτόνων, είχες την ευκαιρία και δεν τον ρώτησες… 

ΧΡ. Δεν τον ρώτησα μου λέτε… αφού δεν δέχεται ότι κάνει γενοκτονία. Λέει ότι τα νούμερα δεν συνηγορούν στο ότι γίνεται γενοκτονία, λένε ότι αυξάνονται οι αριθμοί, αντί να μειώνονται. 

ΠΡ. Ναι, τους ευχαριστούμε πολύ που μας αφήνουν να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδιά. Να είναι καλά. Αυτά, που αξίζουν να καταδικάσει ο κάθε διπλωμάτης Ισραηλινός, πριν από τη γενοκτονία, πολύ χαμηλότερο από τη γενοκτονία, πρέπει να καταδικάσουν τη συμπεριφορά τους στα check points, το πιο απλό. Γιατί να με ξευτελίζεις εμένα μες την πατρίδα μου, για να πάω από το ένα χωριό στο άλλο να θέλω 4 και 5 ώρες να είμαι στημένος στον ήλιο, να περιμένω τον φαντάρο, που με έχει σημαδέψει με το λέιζερ να παίζει εδώ στο στήθος μου ανά πάσα στιγμή, αν περάσει μια γάτα από πίσω του και τον τρομάξει, θα με εκτελέσει. Γιατί να ζήσω αυτή την αγωνία για να πάω στην άλλη γειτονιά από τη Ραμάλα, από τη Ναμπλούς; Για ποιο λόγο; Αυτά χρειάζεται να τα καταδικάζουμε. Και ξαναγυρίζω την κουβέντα από την αρχή. Σου είπα τα νούμερα για τους δημοσιογράφους, από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι δικά μου,. Σου είπα ένα παράδειγμα για την Σιρίν Αμπού Ακλέχ, δεν ήρθες να υπογράψεις και δεν καταδίκασες τον Ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία της. 

ΧΡ. Κύριε πρέσβη να σας πω κάτι όμως. Δεν πήγα ούτε στις 8 Οκτωβρίου στην ισραηλινή πρεσβεία.

ΠΡ. Δικαίωμα σου. Δεν είναι προσωπικό το θέμα.

ΧΡ. Το κάνετε προσωπικό. Δεν πήγα ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη.

ΠΡ. Κάνεις λάθος. Αυτή την ερώτηση ακούνε όλοι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι. Τους εννοώ έναν έναν. Στα μάτια τους κοιτάω. Δεν ήρθατε. Δεν είπατε κάτι. Συνάδελφος σας είναι. Εγώ σου είπα το πιο απλό. Τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 200 χιλιάδες κόσμος. Η Γάζα δεν είναι 42 χιλιάδες. Τα στοιχεία από τον ΟΗΕ για όσους έχουν θαφτεί στα ερείπια και είναι βαριά τραυματισμένοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέσα στον πρώτο χρόνο έχουν χαθεί 200 χιλιάδες ψυχές στη Γάζα. Αυτές οι 200 χιλιάδες έχουν 200 χιλιάδες ονόματα, 200 χιλιάδες όνειρα. Έτσι δεν είναι; Είναι άνθρωποι.

ΧΡ. Είναι.

ΠΡ. Από κει και πέρα μία επεκτατική δύναμη, μ αυτή τη συμπεριφορά, που περιγράφω εγώ, κι ευτυχώς υπάρχουν τηλεοράσεις, social media, όποιος μ ακούει ξέρει ότι δεν λέω ψέματα, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, από τη φαντασία μου, ίσα ίσα λέω τα λιγότερα. Ήμουν προετοιμασμένος να σου πω πάρα πολλά, αλλά δεν… Λοιπόν. Όλο αυτό, που γίνεται στην Παλαιστίνη, έχει τη βοήθεια έμμεσα από τους υποκριτές. Αυτή είναι μεγάλη ζημιά. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά…

ΧΡ. Από τους υποκριτές ποιους;

ΠΡ. Παγκοσμίως. Της διεθνούς κοινότητας.      

ΧΡ. Εννοείται κάποιους συγκεκριμένους; Από κάποια χώρα;

ΠΡ. Από πολλές χώρες.

ΧΡ. Εννοείται ας πούμε τους Αμερικάνους; 

ΠΡ. Οι Αμερικάνοι είναι συνέταιροι, δεν είναι υποκριτές. Δεν άκουσες ότι κατεβάζουν ένα σύστημα πυραύλων, έχουν συμμετοχή κανονικά. Είναι στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Υπάρχουν τώρα αμερικάνικες δυνάμεις. Λέω, λοιπόν, μία επεκτατική δύναμη,      αν δεν δέχεται πιέσεις πώς θα κάνει πίσω; Τώρα ο Ισραηλινός λέει ότι το θέμα των δύο κρατών δεν είναι στο τραπέζι. Αν δεν δεχθεί πιέσεις το κράτος του Ισραήλ γιατί να κάνει πίσω; Γιατί να συμφωνήσει με τους Παλαιστίνιους, γιατί να παραχωρήσει αυτά τα κατεχόμενα εδάφη. Ξέρεις τώρα το παλαιστινιακό κράτος, που εκπροσωπώ εγώ τι «εδάφη», εντός εισαγωγικών, ελέγχει; Γιατί κανονικά δεν ελέγχει τίποτα. Είναι κατεχόμενο κράτος. Ολόκληρο. Το 12% από την ιστορική Παλαιστίνη. Σου είπα και πριν με όλες τις καλές προθέσεις εμείς κάναμε την παραχώρηση και συμφωνήσαμε στο Όσλο και βρεθήκαμε τώρα με 850 χιλιάδες έποικους…  

ΧΡ. Και χωρίς πατρίδα λέτε.

ΠΡ. Εννοείται. Με 850 χιλιάδες έποικους από 120 χιλιάδες. Γιατί υπόγραψες τη συμφωνία, αν είχες σκοπό να τους αυξήσεις, και δεν υπήρχε 7 Οκτωβρίου, Χαμάς και τέτοια, για να μη λέμε ότι είναι αντίδραση κλπ. Για ποια λύση μιλάμε; Πού είναι το παλαιστινιακό κράτος; Νομικά, αν θέλετε, η απόφαση 181 του ΟΗΕ λέει για ίδρυση δύο κρατών. Ισραήλ και Παλαιστίνη. Αν δεν ιδρυθεί το δεύτερο κράτος, αναιρεί το πρώτο. Γιατί είναι μία απόφαση για δύο κράτη.  Πού είναι το παλαιστινιακό κράτος;  Και τότε μας έδινε το 48% από την ιστορική Παλαιστίνη. Τώρα για το 22% από την ιστορική Παλαιστίνη, που είναι Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ, και δεν το δέχονται. Εμείς τι να κάνουμε αν Παλαιστίνιοι; Θα αγωνιστούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μας αφήσαν άλλα περιθώρια. 

ΧΡ. Δεν κουραστήκατε όμως; 

ΠΡ. Όχι. Μας ανάγκασαν να γίνουμε ήρωες, δεν το θέλαμε. Εγώ δεν το θέλω, ούτε για μένα, ούτε για τα παιδιά μου. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, με αξιοπρέπεια, θέλουμε τα δικαιώματά μας απλά.

ΧΡ. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡ. Τελειώσαμε;

ΧΡ. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουμε. Αν θέλετε να μου πείτε κάτι άλλο, μπορείτε να μου πείτε ό,τι θέλετε.

ΠΡ. Όχι. Εγώ ευχαριστώ παρά πολύ. Συγγνώμη για την ένταση, αλλά το θέμα είναι ζωντανό.

ΧΡ. Η ένταση είναι… 

ΠΡ. Μες το πρόγραμμα… 

ΧΡ. …χαρακτηριστικό των ανθρώπων, που έχουν πάθος. Κι εσείς επειδή μιλάτε για την πατρίδα σας και για τους συνανθρώπους σας δικαιούστε να έχετε διπλό πάθος.

ΠΡ. Έχουν πάθος και δεν μπορούν άλλο την αδικία. Εγώ δεν την μπορώ την αδικία. Από κανέναν. 

ΧΡ. Απλά εγώ, έστω και την τελευταία στιγμή, οφείλω να σας ξαναπώ ότι δεν έχω λόγο ούτε να σας αδικήσω…

ΠΡ. Όχι, όχι, ίσα ίσα.

ΧΡ. …ούτε να παίξω παιχνίδια προπαγάνδας εναντίον σας. Αντιθέτως που διαπιστώνω ότι έχουμε και κοινά σημεία πορείας.    

 ΠΡ. Ναι. Να σου πω κάτι τελευταίο. Εμείς σαν Παλαιστίνιοι, γιατί ξέρεις τώρα το αφήγημα των Ισραηλινών είναι ότι υπάρχει αντισημιτισμός. Όποιος τους κάνει κριτική κατευθείαν, από το συρτάρι, είσαι αντισημίτης. Και πάνε μερικοί από το φόβο τους από τον αντισημιτισμό στον αντιπαλαιστινισμό. Εμείς δεν αμφισβητήσαμε ποτέ το ολοκαύτωμα. Να μη σου φανεί παράξενο. Από τον Πρόεδρο Αμπάς μέχρι το τελευταίο στέλεχος. Ίσα ίσα θεωρούμε ότι είναι ένα απαίσιο γεγονός. Έπρεπε όλη η ανθρωπότητα να ντραπεί πώς επέτρεψε να γίνει αυτό το πράγμα, που λέγεται ολοκαύτωμα. Αλλά δεν φταίμε εμείς, καμία σχέση δεν είχαμε εμείς οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες. Όμως αμφισβητηθήκαμε εμείς, δεχθήκαμε τρεις αμφισβητήσεις, η μία χειρότερη από την άλλη. Πρώτον, αυτό, που σου είπα στην αρχή, οι Άγγλοι δώρισαν «γη, χωρίς λαό, σε έναν λαό, χωρίς γη». Άρα αμφισβητήθηκε η φυσική μας παρουσία, σαν να μην υπήρχαμε. Δεύτερον αμφισβητήθηκαν τα προσωπικά και συλλογικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμα της επιστροφής και τρίτον ότι υπάρχει άρνηση αναγνώρισης από τους Ισραηλινούς και από τις δυνάμεις, που υποστηρίζουν το Ισραήλ, της ιστορικής τους ευθύνης για το κακό, που έγινε σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Δεν νομίζω ότι κάποιος αμφιβάλει ότι εμείς από το 1948 μέχρι τώρα περνάμε άσχημα σαν λαός. 

ΧΡ. Σίγουρα όχι.

ΠΡ. Οπότε, επειδή με ρώτησες αν κουραστήκαμε, είμαστε άνθρωποι, οπωσδήποτε έχουμε ανάγκη να ζήσουμε με ειρήνη και με αξιοπρέπεια. Εφόσον μας στερούν αυτό το δικαίωμα, εμείς θα αγωνιστούμε όσο πιο σκληρά χρειάζεται να αποκτήσουμε όλα τα δικαιώματά μας, όλα όμως.

Διαβάστε επίσης: Uncensored: Ο Χρύσανθος Τσουρούλλης υποδέχεται τον Πρέσβη της Παλαιστίνης