Την πλήρη διερεύνηση και αντιμετώπιση των κατηγοριών για εκλογικές παρατυπίες στις εκλογές στη Γεωργία ζήτησαν σε κοινή δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που οδήγησαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, και υπογραμμίζοντας πως τους τελευταίους μήνες ο λαός της Γεωργίας απέδειξε την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αξίες και στην ενταξιακή πορεία της χώρας.
Η ΕΕ κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας και τις αρμόδιες αρχές «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των σχετικών ισχυρισμών».
«Οι παρατυπίες αυτές πρέπει να αποσαφηνιστούν και να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία», επεσήμαναν ο κ. Μπορέλ και η Κομισιόν, υπενθυμίζοντας την ανάγκη κατάργησης κάθε νομοθεσίας «που υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των Γεωργιανών πολιτών και αντιβαίνει στις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».
Την Κυριακή, η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, τάχθηκε με την αντιπολίτευση και αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου τα οποία δείχνουν νίκη του κυβερνώντος κόμματος. Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έχει λάβει αμφιλεγόμενες αποφάσεις την τελευταία περίοδο, όπως την προώθηση του νόμου «κατά της ξένης επιρροής» ο οποίος, κατά την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την δαιμονοποίηση των αντίθετων φωνών με πρακτικές που θυμίζουν ενέργειες του καθεστώτος στη Ρωσία. Η στροφή της Γεωργίας έχει προκαλέσει το «πάγωμα» της προοπτικής ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Αν και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της διεθνούς αποστολής εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ (τα οποία επικαλείται η δήλωση της ΕΕ) η ημέρα των εκλογών «ήταν γενικά διαδικαστικά καλά οργανωμένη και διεξήχθη με ομαλό τρόπο», η διαδικασία «χαρακτηρίστηκε από τεταμένο περιβάλλον», με προβλήματα όσον αφορά τη διασφάλιση του απόρρητου της ψηφοφορίας και «διαδικαστικές ασυνέπειες».
Σύμφωνα, επίσης, με τα ευρήματα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που επικαλούνται η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, υπήρξαν επίσης αναφορές για εκφοβισμό και άσκηση πιέσεων στους ψηφοφόρους, «ιδίως προς τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μέσω της εκτεταμένης παρακολούθησης ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών.
Οι παρατηρητές, πρόσθεσαν η Κομισιόν και ο κ. Μπορέλ στην κοινή δήλωση, έκαναν λόγο για άνισους όρους ανταγωνισμού στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς και για ατμόσφαιρα πόλωσης και ανησυχίας για τον τρόπο με τον οποίο πρόσφατες νομοθεσίες επηρέασαν τη διαδικασία.
Η ΕΕ προσβλέπει στην τελική έκθεση του ΟΑΣΕ και στις συστάσεις, «οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό».
«Ο εποικοδομητικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι πλέον υψίστης σημασίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου, η ΕΕ καλεί τη Γεωργία να υιοθετήσει δημοκρατικές, ολοκληρωμένες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισαν Κομισιόν και Τζουζέπ Μπορέλ.
Διαβάστε επίσης: Γεωργία: Επικράτησε εν μέσω αντιδράσεων το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα
Πηγή: ΚΥΠΕ