Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον του Ιράν, σε απάντηση για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, με στόχο κυρίως εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων.

Η ισραηλινή επίθεση που ονομάστηκε «Ημέρες της κρίσης», ξεδιπλώθηκε σε μία πολύωρη επιχείρηση τριών διαφορετικών σταδίων.

Οι επιδρομές αυτές του Ισραήλ εξαπολύθηκαν σε ένα πλαίσιο οξυμένης περιφερειακής έντασης μετά το ξέσπασμα πριν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στον γειτονικό Λίβανο όπου ο ισραηλινός στρατός συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ. Τα δύο αυτά ισλαμιστικά κινήματα είναι σύμμαχοι του Ιράν.

Η Τεχεράνη εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανάμεσά τους και υπερηχητικούς πυραύλους – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση αυτή.

Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (...) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Χτυπήθηκαν συνολικά 20 σημεία σε «στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χουζεστάν και του Ίλαμ».

Την επιχείρηση «Ημέρες της Κρίσης» συντόνισε από το υπόγειο κέντρο διοίκησης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο στρατόπεδο Ράμπιν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι μαζί με τον διοικητή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας υποπτέραρχο Τομέρ Μπαρ.

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ «μεγαλύτερη ελευθερία δράσης» στον ιρανικό εναέριο χώρο.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», υπογράμμισε.

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν περίπου στις 02:15 (τοπική ώρα, 01:45 ώρα Κύπρου), κυρίως δυτικά της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού στρατού, την οποία μετέδωσαν η κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες. «Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Νωρίτερα, το ιρανικό καθεστώς υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας της χώρας και ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές». Τα κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ηρεμίας και καθημερινότητας από τις περιοχές που χτυπήθηκαν.

Από την Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ «ελιγμούς αυτοάμυνας» και ζήτησε από την Τεχεράνη «να τερματίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση».

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι με αυτά «τα στοχευμένα και αναλογικά πλήγματα» του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων από το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον του Ιράν, αλλά δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση, εξήγησε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν κατά περαιτέω κλιμάκωσης, τονίζοντας πως τα νυχτερινά πλήγματα οφείλουν να ρίξουν την αυλαία στην απευθείας ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας θεωρούνταν πιθανοί στόχοι για τα αντίποινα του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, πριν η Ουάσινγκτον αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Τελ Αβίβ στα μέσα Οκτωβρίου ότι δεν υπάρξουν ισραηλινά πλήγματα εναντίον τέτοιων στόχων, κάτι που θα οδηγούσε σε μια σημαντικότερη κλιμάκωση.

Παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε ακόμα στόχους σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Σε τρία κύματα η επίθεση του Ισραήλ- Το Ιράν «έχει υποχρέωση να αμυνθεί»