Η πρόσφατη ανάλυση του Φεχίμ Τάστεκιν, ενός από τους πιο έγκριτους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, αγγίζει τα βαθύτερα αίτια της αλλαγής στάσης της Άγκυρας απέναντι στο Κουρδικό ζήτημα, συνδέοντας τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο Τάστεκιν ερμηνεύει την πρόσφατη τοποθέτηση του Μπαχτσελί για τον Οτζαλάν, όχι απλώς ως μια εσωτερική πολιτική κίνηση, αλλά ως ‘αντίδραση’ στον ευρύ ρόλο που αποκτούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή. Επέρχεται μία αλλαγή ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, όπως υποστηρίζει, αποτέλεσμα μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην αναδιάταξη της περιφερειακής τάξης πραγμάτων.
Σύμφωνα με τον Τάστεκιν, οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια του Ισραήλ, επιχειρούν να διαμορφώσουν έναν νέο κόσμο στη Μέση Ανατολή. Σε αυτόν τον κόσμο, οι Κούρδοι, και ειδικά οι υποστηρικτές της Ροζάβα στη Συρία, αναδύονται ως πιθανοί σύμμαχοι του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Κόλπου. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις στην Άγκυρα ότι η επίλυση του κουρδικού προβλήματος εντός της Τουρκίας μπορεί να απομακρύνει την απειλή που προέρχεται από τις κουρδικές δυνάμεις εκτός συνόρων, ιδιαίτερα στη Συρία και στο Ιράκ, δηλ. με άλλα λόγια προσπαθεί να απομακρύνει την απειλή δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της.
Ο παράγοντας Ιράν
Η ανάλυση του Τάστεκιν φέρνει στην επιφάνεια και την έντονη περιφερειακή αντιπαλότητα με το Ιράν, το οποίο διατηρεί τις δικές του ισορροπίες με τις κουρδικές δυνάμεις, ιδιαίτερα με την PJAK, που δραστηριοποιείται στα σύνορά του. Το Ιράν, αν και εμφανίζεται προσεκτικό στην αντιμετώπιση των Κούρδων, χρησιμοποιεί την επιλεκτικότητά του για να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην περιοχή, πράγμα που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως υπονόμευση των δικών της στόχων.
Ο Τάστεκιν επισημαίνει ότι το αίσθημα μίσους και εκδίκησης κατά του Ιράν, που υπάρχει στον κύκλο του Ερντογάν, μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως μέρος ενός σχεδίου αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη. Η ενδεχόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια νέα δυναμική κατά του Ιράν μέσω των Κούρδων ενδέχεται να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης αμερικανο-ισραηλινής στρατηγικής.
Η νέα προοπτική της Άγκυρας
Έτσι, η Τουρκία φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση της απέναντι στο Κουρδικό, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Η εσωτερική επίλυση του προβλήματος θεωρείται πως μπορεί να απελευθερώσει την Άγκυρα από τις εξωτερικές πιέσεις που προέρχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, μεταθέτοντας τις εντάσεις στο Ιράν. Ωστόσο, αυτή η αναθεώρηση δεν περιορίζεται σε εσωτερικές υποθέσεις.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Από τη Συρία διείσδυσαν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης
Οι εκτιμήσεις αρκετών Τούρκων αναλυτών δείχνουν ότι η νέα στρατηγική της Τουρκίας είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη γεωπολιτική τάξη στην περιοχή και τις αμερικανικές φιλοδοξίες για την αποδυνάμωση του Ιράν.