Χρειάζεται να δει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προτεινόμενο εναλλακτικό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών των BRICS για να προσδιορίσει τον αντίκτυπό του, δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία απέρριψε οποιαδήποτε πιθανή απειλή για το ΔΝΤ.
Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και άλλων χωρών της ομάδας των BRICS δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για διασυνοριακές πληρωμές, για ένα χρηματιστήριο σιτηρών και για άλλα έργα σε μια σύνοδο κορυφής στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.
«Η ιδέα της ύπαρξης ενός συστήματος πληρωμών μιας ομάδας χωρών δεν είναι καινούργια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι περισσότερες λεπτομέρειες. Τι περιλαμβάνει αυτή η ιδέα, πώς μπορεί να μεταφραστεί στην πραγματικότητα, και τότε θα είμαστε σε θέση να την αξιολογήσουμε», είπε η κ. Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.
«Αλλά γενικότερα, αυτό που αναγνωρίζω είναι ότι έχουμε διαφορετικά μέλη που σχηματίζουν διαφορετικές ομάδες, αλλά όλα τα μέλη υποστηρίζουν το ΔΝΤ», σημείωσε.
Η συνάντηση των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Καζάν ταυτόχρονα με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Η ομάδα των BRICS έχει διευρυνθεί σημαντικά από την ίδρυσή της το 2009 και περιλαμβάνει πλέον χώρες όπως το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συνολικά ο συνασπισμός BRICS αντιπροσωπεύει μια σημαντική μειοψηφία της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Στη σύνοδο κορυφής του Καζάν, η Ρωσία εξασφάλισε μια κοινή δήλωση που ενθαρρύνει την «ενίσχυση των δικτύων τραπεζικών ανταποκριτών εντός των BRICS και τη δυνατότητα διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με την πρωτοβουλία διασυνοριακών πληρωμών των BRICS (BCBPI)».
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί το σύστημα πληρωμών SWIFT με έδρα την Ευρώπη, από το οποίο αποκλείστηκε η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Πηγή: ΚΥΠΕ