Με σειρά συνεδριάσεων αρχίζουν σήμερα στην πόλη Καζάν της Ρωσίας οι εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των BRICS στην οποία παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί ο κ. Γκουτέρες θα έχει αύριο την πρώτη συνάντηση με τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και πέραν των δύο χρόνων και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην ομάδα των BRICS, συμμετέχουν η Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με βάση εκτιμήσεις διαθέτουν σωρευτικά σχεδόν το 35% του παγκοσμίου ΑΕΠ με ένα συνολικό ακαθάριστο εισόδημα που ξεπερνά τα $2 τρισ. Η Ρωσία προεδρεύει των BRICS από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
Μεταξύ άλλων το παρών τους στη συνάντηση θα δώσουν οι ηγέτες της Κίνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Αιθιοποίας, ενώ θα παρευρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν πρόσκλησης του κ. Πούτιν. Συνολικά στη σύνοδο παρευρίσκονται αντιπροσωπείες από 32 χώρες, εκ των οποίων 24 σε επίπεδο αρχηγού κρατών και κυβερνήσεων.
Παρατηρητές θεωρούν ότι η σύνοδος φιλοδοξεί να αποτελέσει αντίβαρο προς τις χώρες της Δύσης, προωθώντας την ιδέα ενός «πολυπολικού κόσμου» σε αντίθεση με την «ηγεμονία» των ΗΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο οι χώρες των BRICS επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο, αλλά και από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων (Swift).
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο λόγω τραυματισμού, είχε εισηγηθεί ένα κοινό νόμισμα για τις χώρες των BRICS, με ειδικούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σύσταση ενός κοινού νομίσματος για εμπορικούς σκοπούς, ενώ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας είχε εκφράσει σκεπτικισμό για την σύσταση ενός τέτοιου νομίσματος.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να προωθήσει την συνεργασία των χωρών των BRICS, σε τρεις βασικούς τομείς, την πολιτική και την ασφάλεια, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις ανθρωπιστικές επαφές.
Πηγή: ΚΥΠΕ