Ο Τζον Κέλι, ο άλλοτε προσωπάρχης (γενικός γραμματέας) της προεδρίας των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), προκάλεσε σάλο δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι ο μεγιστάνας, που διεκδικεί την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα» κι υπενθυμίζοντας σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία», είπε ο κ. Κέλι, 74 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times και δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής», συνέχισε ο κ. Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών ε.α., ο οποίος υπήρξε ο προσωπάρχης της προεδρίας που παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στη θέση επί των ημερών του κ. Τραμπ.

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες — το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Ο Τζον Κέλι αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον Αδόλφο Χίτλερ. «Σχολίασε πάνω από μια φορά ότι ‘ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης μερικά καλά πράγματα’», προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη του, ο κ. Τραμπ έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας.

Ο κ. Κέλι, που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, συμπλήρωσε πως όταν επισήμαινε στον πρώην πρόεδρο πως πίσω από τη φιλοσοφία και τις πράξεις του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονταν ο ρατσισμός και ο φασισμός, «η συζήτηση συνήθως τέλειωνε».

Σε χωριστές δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ο κ. Κέλι είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να έχει στρατηγούς απόλυτα πιστούς στον ίδιο, όπως «οι στρατηγοί του Χίτλερ». Εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Τραμπ διέψευσε πως ο πρώην πρόεδρος είπε ποτέ τέτοιο πράγμα. Η ομάδα του μεγιστάνα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν την αξιοπιστία του κ. Κέλι.

Ο πρώην προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας (2017-2019) είχε ήδη κάνει παρόμοιες αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια, κάποιες από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν σε βιβλία για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κέλι επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση του κ. Τραμπ πως θα ανέθετε στον αμερικανικό στρατό να χειριστεί τον «εσωτερικό εχθρό» —στην κατηγορία αυτή ο Ρεπουμπλικάνος συμπεριλαμβάνει πολλούς γνωστούς πολιτικούς των Δημοκρατικών— για να εξηγήσει την απόφασή του να πάρει θέση δημόσια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τη μεθεπόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αναγγέλλονται εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.

Ο Τραμπ κατηγορεί το βρετανικό Εργατικό Κόμμα για "ανάμειξη" στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για «κατάφωρη ξένη ανάμειξη» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αφού εθελοντές του ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προχώρησε σε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή στην Ουάσινγκτον, ζητώντας άμεση έρευνα σε αυτό που χαρακτήρισε «προφανείς παράνομες ξένες εθνικές συνεισφορές που έγιναν από το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και έγιναν δεκτές από την (εκστρατεία) ‘Χάρις για Πρόεδρος’».

Στην καταγγελία της, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ επικαλείται αναφορές σε μέσα ενημέρωσης καθώς και μια διαγραφείσα πλέον ανάρτηση στο LinkedIn από τη Σοφία Πατέλ, αρμόδια για τις δράσεις του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που έγραψε ότι «σχεδόν 100» εν ενεργεία και πρώην μέλη του προσωπικού του Εργατικού Κόμματος θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν στην εκλογή της Χάρις, της Δημοκρατικής αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

«Αυτοί που ψάχνουν για ξένη ανάμειξη στις εκλογές μας δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα από την ανάρτηση στο LinkedIn», σύμφωνα με την επιστολή της καταγγελίας. «Η ανάμειξη γίνεται σε κοινή θέα».

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, που θεωρεί τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς αδελφό κόμμα, ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο. Έκτοτε ο Στάρμερ έχει προσπαθήσει να χτίσει σχέσεις με τον Τράμπ, συναντώντας τον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Ο Στάρμερ, κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Σαμόα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν αναμένει ότι η καταγγελία θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τον Τράμπ, εάν εκείνος κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι εθελοντές των Εργατικών έχουν πάει σχεδόν σε όλες τις αμερικανικές εκλογές.

«Το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, το κάνουν ως εθελοντές, νομίζω ότι μένουν με άλλους εθελοντές εκεί», δήλωσε.

«Αυτό είναι που έκαναν σε προηγούμενες εκλογές, αυτό είναι που κάνουν σε αυτές τις εκλογές, και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν για Τραμπ: «Κλείστε τον μέσα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa