Εξετάζεται γιατί και με ποιον τρόπο έγινε η διαρροή

 
Οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τα σχέδια των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

Το Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος, ανακοίνωσε τη βούλησή του να απαντήσει στην εκτόξευση από το Ιράν περίπου 200 πυραύλων προς την ισραηλινή επικράτεια στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για αντίποινα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί στον Λίβανο ο αρχηγός της σιιτικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ένας Ιρανός στρατηγός, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, όπως και για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του αρχηγού της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

«Το FBI ερευνά το θέμα της φερόμενης διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων και εργαζόμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους μας του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών», επισημαίνει το FBI σε ένα δελτίο Τύπου, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε χθες λόγο για μια έρευνα του υπουργείου Άμυνας διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει «σε αυτήν τη φάση» εάν αυτή η δημοσιοποίηση πληροφοριών ήταν αποτέλεσμα «μιας διαρροής ή μιας παραβίασης ασφαλείας».

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στο Telegram την περασμένη εβδομάδα περιελάμβαναν αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών που είχαν κάνει αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Πηγή: euronews