Αντάρτες του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor Central / EMC) έστησαν ενέδρα το απόγευμα της Δευτέρας σε στρατιωτικό όχημα στη νοτιοδυτική Κολομβία, όπου λίγες ώρες αργότερα τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων.

Αντάρτες του EMC – παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο της κοινότητας Ελ Μπόρδο από όπου περνούσε στρατιωτικό όχημα. «Ο μηχανισμός εξερράγη περίπου 100 μέτρα μακριά από το φορτηγό… Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί», δήλωσε ο στρατηγός Φεντερίκο Μεχία σε ραδιοφωνικό σταθμό. Έκτοτε, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών στην περιοχή, συμπλήρωσε.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Κάλι, όπου διεξάγεται η 16η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP16).

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους στην πόλη Σουάρες, περίπου 45 χιλιόμετρα νότια της Κάλι. Πρόκειται για δύο άνδρες και μια γυναίκα, μέλη της ίδιας οικογένειας, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Σέσαρ Σερόν.

Οι αντάρτες του EMC κάλεσαν το Σάββατο τις διεθνείς αντιπροσωπείες να μην παραστούν στην COP16 λόγω της ευρείας κλίμακας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο κολομβιανός στρατός.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας για την COP16. Περίπου 11.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κάλι, την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, για την ασφάλεια υψηλών προσκεκλημένων που έχουν καταφθάσει από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Χεζμπολάχ: Έπληξε μια βάση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χάιφα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP