Η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία , θα είναι μια ένδειξη της ρωσικής απόγνωσης μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ .
Αξιωματούχοι στην Ουκρανία και τη Νότια Κορέα κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι στέλνει στρατεύματα, που υπολογίζεται ότι είναι ενδεχομένως χιλιάδες, για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Περίπου 1.500 στρατιώτες των βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και αναμένεται σύντομα να μεταβούν στο μέτωπο, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία αναμένεται η αποστολή συνολικά περίπου 12.000 στρατιωτών.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες που δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, την πρώτη ανάπτυξη αυτών των στρατιωτών.
Την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε το NATO ούτε οι ΗΠΑ, αλλά και οι δύο έκριναν ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν για την Ουκρανία και παγκόσμια ζητήματα
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα σε για το αν στρατεύματα της Βόρειας Κορέας επρόκειτο να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Βλέπουμε πόσο απελπισμένη είναι η Ρωσία», δήλωσε ο Στουμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο. «Οι σύμμαχοί της δεν είναι πάρα πολλοί σε αυτόν τον κόσμο. Βασίζονται σε ιρανικά όπλα, βασίζονται σε βορειοκορεάτες στρατιώτες. Πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει;» είπε.
Η ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών θα αποτελούσε «κλιμάκωση» του πολέμου, συμπλήρωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χλμ με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πέρυσι σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Στουμπ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στην Κίνα στις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου, είπε ότι θα πει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.
Θα παροτρύνει την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία με κανέναν τρόπο, «ειδικά όχι με υλικά διπλής χρήσης και αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όπλα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters