Η πρώτη αντίδραση στο κάλεσμα Μπαχτσελί για απελευθέρωση Οτζαλάν και διάλυση ΡΚΚ ήρθε από το φιλο-κουρδικό κόμμα DEM, το οποίο έσπευσε να σηκώσει το γάντι που έριξε ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν, και να δηλώσει «έτοιμο» για συνομιλίες, αν βγει ο ηγέτης του ΡΚΚ από τη φυλακή.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η συμπρόεδρος Τουλάι Χατιμογλαρί δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη. Ο συνομιλητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία είναι ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται υπό απομόνωση στο Ιμραλί. Εάν είναι να γίνει μια αρχή, πρέπει να αρθεί η απομόνωση του Οτζαλάν. Το κοινοβούλιο είναι ο κατάλληλος χώρος για λύση στο κουρδικό πρόβλημα Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την άρση της απομόνωσης του Οτζαλάν. Πρέπει οπωσδήποτε να αρθεί. Θέλουμε να έρθει φυσικά και να μιλήσει. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για το θέμα αυτό χωρίς καθυστέρηση. Τονίζω για άλλη μια φορά ότι εμείς, ως κόμμα DEM, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί", είπε, χαρακτηρίζοντας την ομιλία Μπαχτσελί ‘ιστορική’. "Δεν περιμέναμε τόσα πολλά, έκανε μια ιστορική ομιλία", είπε η αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.

Αντίθετα, στην πρώτη του αντίδραση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, χαρακτήρισε την ομιλία Μπαχτσελί «εξαιρετικά ατυχή»

«Δεν θέλουμε ένα άτομο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά να μιλήσει στη βουλή με μία απλή ρύθμιση».