Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχσούντ Πεζεσκιάν, στην Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από την εκλογή του Πεζεσκιάν στην προεδρία τον Ιούλιο του 2024. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκαν θερμές δηλώσεις σχετικά με τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

H συνάντηση προκάλεσε εντύπωση λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για πιθανές ισραηλινές επιθέσεις μετά την εκτόξευση 180 πυραύλων κατά του Ισραήλ από 1η Οκτωβρίου. Το Ιράν επιδιώκει επίσης να αποκτήσει ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, όπως τα μαχητικά Su-35 και τα συστήματα αεράμυνας S-400, ανταλλάσσοντας drones και βαλλιστικούς πυραύλους που έχει παραχωρήσει στη Ρωσία για την εισβολή  στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Arab News, η Ρωσία, αν και επιθυμεί να βοηθήσει το Ιράν, προσεγγίζει την κατάσταση με προσοχή, ώστε να αποφύγει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις μοναρχίες του Κόλπου. Ωστόσο, η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν και των συμμάχων του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι, παραμένει μέρος των στρατηγικών της επιδιώξεων.

Παράλληλα, η Ρωσία επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να προωθήσει τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου, ο Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς ήθελε να σταματήσει η «ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων». Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ εξέδωσε ταυτόχρονα μια έντονη προειδοποίηση ενάντια σε πιθανές ισραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Με τη συνεργασία της με το Ισραήλ σε ρήξη και την αυξανόμενη στρατιωτική εξάρτηση από το Ιράν, η Ρωσία φαίνεται να έχει λιγότερα χαρτιά να παίξει από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις.