Η διαδικασία για την απόκτηση Eurofighter από την Τουρκία έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας, όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Τολγκά Οζμπέκ, ειδικά μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάσταση. Ο Οζμπέκ υποστηρίζει ότι «σέρνουν το θέμα του Eurofighter σε μια στασιμότητα», κάτι που δημιουργεί σημαντικές αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας.

Ένα από τα σημεία τριβής αφορά τη δυνατότητα χρήσης των Eurofighters στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Τολγκά Οζμπέκ. Ένας άλλος προβληματισμός, που υπάρχει επίσης, είναι ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις, όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία της Τουρκίας με τα γερμανικά RF-4, τα οποία αγοράστηκαν μεν από τη γερμανική πολεμική αεροπορία, αλλά αυτά τα αναγνωριστικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Εναποτέθηκαν στις μοίρες 113 στο Εσκίσεχίρ και 173 στη Μαλάτια, αλλά περιορίστηκαν σε μικρές αποστολές αναγνώρισηςμ λόγω των καμερών που έφεραν στη μύτη τους, χωρίς να έχουν όμως δυνατότητες βομβαρδισμού.

Η Γερμανία, επομένως, φαίνεται να θέτει αυστηρούς όρους στη χρήση των Eurofighter, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές επιχειρήσεις, όπως βομβαρδισμοί. Αυτή η πολιτική διάσταση στις διαπραγματεύσεις δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας, προκαλώντας καθυστερήσεις που αφήνουν την Τουρκία χωρίς τη σημαντική ενίσχυση του αεροπορικού της στόλου.