Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο επικεφαλής της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές), ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1997.
Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοινώθηκε από τα δημοσιογραφικά όργανα της FETΟ. Ο ανιψιός του, Εμπουσελεμέ Γκιουλέν, επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής για την Τουρκία οργάνωσης, στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
"Ο Φετουλάχ Γκιουλέν περπάτησε στους ορίζοντες της ψυχής του. Ο Θεός να τον ελεήσει", ανέφερε ο ανιψιός του στο Χ.
Η δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ ανέφερε σε ζωντανή εκπομπή στο CNN TÜRK ότι η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα επιβεβαιώνει το θάνατο του αρχηγού της FETO, ενώ η οργάνωση αναμένεται να διασπαστεί, καθώς τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των τεράστιων οικονομικών πόρων της.
Διαβάστε ακόμη: Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν
«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται στην Άγκυρα. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι νεκρός. Η υγεία του αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, είχε νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη καθώς και άνοια. Μετά από αυτό, η οργάνωση αναμένεται να χωριστεί σε διάφορα μέρη, εταιρείες, σχολεία στις ΗΠΑ και χρήματα. Υπάρχει μια ετήσια ροή 200-250 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τα σχολεία στην Αφρική. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ομάδες βρίσκονται σε έναν σοβαρό αγώνα μεταξύ τους για το ποιος θα διαχειρίζεται πλέον αυτά τα χρήματα», επισήμανε η Τουρκάλα δημοσιογράφος.
Θα αποσταλεί η σορός του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκια;
Το θέμα, που έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο τώρα είναι, αν θα σταλεί στην Τουρκία η σορός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ωστόσο, άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι θα ταφεί σε νεκροταφείο και σε τάφο που χτίστηκε πριν από χρόνια σε μια περιοχή κοντά στην έπαυλή του στην Πενσυλβάνια. Επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα.
Φωτογραφίες του τάφου στην Πενσυλβάνια
Το Αναντολού έξω από το αγρόκτημα
Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο Αναντολού σε ζωντανή σύνδεση μεταδίδει έξω από το αγρόκτημα στην Πενσυλβάνια, όπου διέμενε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
#Canlı: Öldüğü iddia edilen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in ikamet ettiği Pensilvanya’daki çiftlik evine yakın bir bölgeden yayındayız https://t.co/lI9XN6wobI
— AA Canlı (@AACanli) October 21, 2024
Αντιδράσεις
Ο άλλοτε ισχυρός μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αργότερα έγινε ο πιο μισητός αντίπαλός του, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που διχάζει την τουρκική κοινωνία και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης και στο πολιτικό σκηνικό.
Τα περισσότερα ΜΜΕ προβάλλουν τη είδηση ως «ο θάνατος του προδότη», ενώ μη κυβερνητικά ΜΜΕ αντιδρούν πιο ‘ουδέτερα’, με αποτέλεσμα να γίνονται στόχος των φιλο-κυβερνητικών, επειδή αποφεύγουν να τον κατηγορήσουν ως «τρομοκράτη» ή «προδότη».
Χαρακτηριστικά:
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ υποστηρίζει ότι «χρησιμοποίησε στίχους και ερμήνευσε το Ισλάμ σύμφωνα με τα συμφέροντά του! Ο ηγέτης της FETO Φετουλάχ Γκιουλέν κρύφτηκε πίσω από τη θρησκευτική παραποίηση».
H Γενί Σαφάκ κατηγορεί το Medyascope, ένα μέσο που θεωρείται χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, ότι μετέδωσε την είδηση του θανάτου του επικεφαλής της FETΟ Φετουλάχ Γκιουλέν ως "ηγέτη του κινήματος Γκιουλέν".
Μετά την ανακοίνωση αυτής της είδησης, η Τζανσού Τζανάν, παρουσιάστρια εκπομπής στο κανάλι TV100, καταράστηκε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να καεί στην κόλαση. Οι γιοι αυτής της χώρας, η δημοκρατία αυτής της χώρας, η δικαιοσύνη και σημαντικοί θεσμοί αυτής της χώρας είχαν διεισδύσει στη συμμορία. Μετά το θάνατο αυτού του επικεφαλής τρομοκράτη, ο οποίος με τη μέθοδο της στρατολόγησης τούς έκανε εχθρούς της ίδιας του της χώρας με σκοπό την κατάλυση αυτής της χώρας, δεν μπορούμε να πούμε παρά ‘Να καεί στην κόλαση’. Δεν μπορώ να λάβω καθόλου υπόψη μου τις αρχές της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης εδώ. Λυπάμαι. Το τέλος όλων όσων είναι προδότες είναι να πεθαίνουν μακριά από τη χώρα τους. Ειλικρινά, είμαι ευτυχής που μοιράζομαι την είδηση του θανάτου του επικεφαλής τρομοκράτη της FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν, στο Hayata Dair σήμερα. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία ότι ένας τέτοιος τρομοκράτης είναι νεκρός».
Cansu Canan: (FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölümü hk.)
— BPT (@bpthaber) October 21, 2024
Bu ülkeyi devirmek için vatan evlatlarını bir devşirme usulüyle kendi ülkesine düşman etmiş.
Bu terörist başının ölmesinin ardından ancak ateşi bol olsun denilir.pic.twitter.com/lD1Vnc2t4B
Η επόμενη μέρα στη FETO
Μετά τον θάνατο του Γκιουλέν, πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον της FETO και τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο θάνατός του θα οδηγήσει στην αποσύνθεση της οργάνωσης, ενώ άλλοι εκτιμούν πως μπορεί να ενδυναμωθεί η πάλη για τον έλεγχο των τεράστιων οικονομικών πόρων που διαθέτει η FETO, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Αφρική.
Μία από τους σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, η Αμπερίν Ζαμάν, αρθρογράφος στο think tank Al-Monitor, εκτιμά ότι «για την Τουρκία του Ερντογάν, ο θάνατος του Γκιουλέν θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για κλείσιμο και αλλαγή σελίδας».
H τελευταία φωτό του Γκιουλέν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν φωτογραφήθηκε να φεύγει από το σπίτι του στην Πενσυλβάνια τον Απρίλιο, όπου διέμενε από το 1999.
Φετουλάχ Γκιουλέν – Από μέντορας ο πιο μισητός άνθρωπος στην Τουρκία
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1941 στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ο πατέρας του Ραμίζ Γκιουλέν ήταν ιμάμης και η μητέρα του Ρεφιά Γκιουλέν νοικοκυρά. Ο Γκιουλέν είναι ο δεύτερος από τα 8 αδέλφια της οικογένειας, που αποτελούνταν από 6 αγόρια και 2 κορίτσια.
Η οργάνωση FETΟ ιδρύθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τους επικριτές του Γκιουλέν, παραποίησε στίχους του Κορανίου και ερμήνευσε το Ισλάμ προς όφελός του. Με τις φοιτητικές εστίες που άνοιγε, τα λεγόμενα κηρύγματα και τα βιβλία του προσπαθούσε να προσηλυτίσει κυρίως νέους και επιχειρηματίες. Μετά το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, άρχισε μια νέα εποχή και ο επικεφαλής της FETΟ Γκιουλέν διέφυγε στις ΗΠΑ και δεν επέστρεψε ποτέ.
Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρούνταν ο «πνευματικός πατέρας» του σημερινού προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο άνθρωπος που τον ανέδειξε στην εξουσία, αφού είχε καταφέρει, δημιουργώντας κυψελοειδείς δομές, να διεισδύσει σε στρατηγικής σημασίας δημόσιους θεσμούς, όπως ο τουρκικός στρατός, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν στο στόχαστρο και αποδυναμώθηκαν μέσω των σχεδίων Βαριοπούλα και Εργκενεκόν.
Οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, ωστόσο, άρχισαν να κλονίζονται μετά το 2010. Η πρώτη φερόμενη απόπειρα της FETΟ να στοχοποιήσει ανοιχτά την τουρκική κυβέρνηση έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2012 με τη συνωμοσία κατά της MΙT και του τότε διοικητή, Χακάν Φιντάν, σήμερα υπουργός Εξωτερικών με αφορμή συνομιλίες που φέρεται να διεξήγαγε στο Όσλο με την οργάνωση ΡΚΚ.
Στη συνέχεια, η επόμενη φερόμενη απόπειρα να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν με αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς προσώπων κοντά στον τότε πρωθυπουργό ήταν η επιχείρηση 17ης-25ης Δεκεμβρίου 2013.
Η τελευταία απόπειρα να ανατρέψει τον Ερντογάν ήταν στις 15 Ιουλίου 2016, όπου ο Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται να ήταν ο ενορχηστρωτής ενός πραξικοπήματος που τελικά απέτυχε.
Ζητήθηκε έκδοση από τις ΗΠΑ, αλλά δεν εγκρίθηκε
Μετά την επιχείρηση στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η έκδοση του αρχηγού της FETΟ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Στις 15 Ιουλίου 2016, η Τουρκία επανέλαβε το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία για την έκδοση του Γκιουλέν. Κατόπιν τούτου, ο φάκελος που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο "γεγονότα που σχετίζονται με τη διάπραξη του αδικήματος" στάλθηκε στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η έκδοση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρούνταν ο βασικός κατηγορούμενος σε 45 υποθέσεις που σχηματίστηκαν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων που φέρεται να διέπραξαν οι γκιουλενιστές πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο επικεφαλής της FETΟ κατηγορείται συγκεκριμένα για: "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης", "ίδρυση και καθοδήγηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης", "απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή μερικής ή ολικής παρεμπόδισης της εκπλήρωσης των καθηκόντων της με τη χρήση βίας", "πληροφορίες που πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές όσον αφορά την ασφάλεια ή τα εσωτερικά ή εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα του κράτους", "πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία", "δολοφονία του προέδρου", "απάτη", "πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων", "κλοπή εξεταστικών θεμάτων", "αθέμιτη υποκλοπή", "ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες", "παραβίαση της ιδιωτικής ζωής".