Τις αντιδράσεις απέναντι στις «εθνικιστικές αναθεωρήσεις» του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος προσπάθησε να διαχειριστεί ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, στρέφοντας τα βέλη του κατά Ελλάδας και τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, σε ομιλία του στο 8ο Τακτικό Περιφερειακό Συνέδριο του AKP, υπερασπίστηκε το Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αιώνα της Τουρκίας και σχολίασε τις έντονες αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα σπουδών και το οποίο περιλαμβάνει έννοιες όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» και η «Ουράνια Πατρίδα». Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση στην Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Τεκίν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνω αυτό που λένε η Ελλάδα, η Γαλλία και το CHP ή να ακολουθήσω τη σοφία και τον λαό της Ανατολίας;».

Ο Τεκίν επεσήμανε επίσης ότι δέχθηκε σφοδρή κριτική για «αποικιακή λογική» από τα ελληνικά ΜΜΕ, λόγω των νέων ρυθμίσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στα ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Τουρκία.

«Όταν εφαρμόσαμε το Εκπαιδευτικό Μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας, τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με κατακεραύνωσαν για 15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε το νέο πρόγραμμα σπουδών, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας στηρίζεται στα μοντέλα των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τις «βασικές αξίες της Ανατολίας».