Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Τούρκου και Ιρανού ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολική: δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο Ιρανός ομόλογός του, Αμπάς Αρακτσί, συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Ισραήλ.

Η κοινή τους παρουσία σήμερα αποτελεί μια επιβεβαίωση της σύμπνοιας των δύο χωρών, αλλά και μια επίδειξη ισχύος, τονίζοντας ότι είναι οι μόνοι υπέρμαχοι της Χαμάς και του παλαιστινιακού ζητήματος.

Κεντρικό σημείο της συνέντευξης Τύπου  των δύο υπουργών ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Φιντάν να επισημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να θέσει τέλος στις επιθετικές του ενέργειες στη Γάζα και τον Λίβανο. Η προειδοποίηση για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή ήταν ξεκάθαρη και από τους δύο.

"Το Ισραήλ πρέπει να βάλει τέλος στις ενέργειες και τη ρητορική του που παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο. Θα ήθελα να επαναλάβω την προειδοποίηση που κάνουμε από την αρχή της κρίσης. Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή δεν πρέπει ποτέ να εκληφθεί ελαφρά".

Τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ο Φιντάν πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε μέσα σε μια ένταση που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιφερειακές χώρες και οι εξωπεριφερειακοί παράγοντες πρέπει να εμποδίσουν ένα μη αναστρέψιμο βήμα. Εμείς ως Τουρκία, δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας. Σε αυτό το θέμα υποστηρίζουμε ότι  πρέπει να υπάρξει κοινή λογική και ψυχραιμία. Πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να μειωθεί η τρέχουσα ένταση. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Λίβανο και να εγκαταλείψει κάθε είδους επιθετική συμπεριφορά».

Αρακτσί: Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Αρακτσί επεσήμανε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να μυρίζει "μπαρούτι", όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρόλο που το Ιράν προτάσσει την ειρήνη, είναι έτοιμο για κάθε σενάριο, διαμήνυσε.

«Η έκρηξη της επεκτατικής πολιτικής του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή μας είναι μια πυρίτιδα που μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το Ιράν δεν θα μείνει άπραγο μπροστά στις απειλές».