Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Γερμανία, την πρώτη του μάλιστα επίσκεψη στο Βερολίνο.

 

Στην σύντομη αλλά πυκνή σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας επίσκεψή του, θα του αποδοθούν στρατιωτικές τιμές, αλλά και η ύψιστη τιμητική διάκριση της Γερμανίας από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η διάκριση αυτή, που είχε απονεμηθεί και στην Άνγκελα Μέρκελ, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και θα αποδοθεί «για τη συνεισφορά του τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ, αλλά και για την ενίσχυση των υπερατλαντικών δεσμών» σε όλα τα αξιώματα που είχε, αλλά και τις θέσεις που υπηρέτησε κατά τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Γερμανίας.

Εν πτήσει βρήκε τον Μπάιντεν η είδηση του θανάτου του Σινουάρ

Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, ο θάνατος του δεύτερου ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώνεται μέσα σε έναν χρόνο πολέμου στη Γάζα, του Γιαχία Σινουάρ βρήκαν τον Τζο Μπάιντεν στον αέρα ενώ κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου.

Η συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί τις εξαγγελίες της Γερμανίας για συνέχιση της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, την ώρα που οι ΗΠΑ θέτουν προϋποθέσεις και ο Γάλλος πρόεδρος ζητά διακοπή τους.

Συντονισμός στο Ουκρανικό

Στο ουκρανικό μέτωπο οι Τζο Μπάιντεν, Όλαφ Σολτς, Εμμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ θέλουν να συντονίσουν τα επόμενά βήματά τους στη «σκιά» του «σχεδίου νίκης» που παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως επισημαίνει η DW, είναι «ποιον ρόλο θα μπορέσει να διαδραματίσει η Γερμανία, ως η βασικότερη σύμμαχος της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ ως προς τις αποστολές εξοπλιστικών συστημάτων και χρηματικής βοήθειας, εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ».

Απροσπέλαστο το Βερολίνο

Στο μεταξύ, «φρούριο» έχει γίνει το Βερολίνο για την άφιξη Μπάιντεν, με τις Αρχές να βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας.

Ο εναέριος χώρος πάνω από το Βερολίνο θα είναι αποκλεισμένος, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ σχέδιο αποτροπής drone, ενώ το κέντρο του Βερολίνου αναμένεται να είναι απροσπέλαστο.

Σύμφωνα με το συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ αντι-αμερικανικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή (18/10).

Πηγή: CNN.gr