Μετά από πρόσφατες εξελίξεις και συζητήσεις, στην Αγγλία υπάρχει αυξανόμενη πίεση για την εφαρμογή νομοθετικής απαγόρευσης των smartphones στα σχολεία. Αυτό το κίνημα υποστηρίζεται από τον Josh MacAlister, έναν βουλευτή των Εργατικών και πρώην εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει  καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως απόκριση στην ανησυχία ότι τα παιδιά αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο στα τηλέφωνά τους, κάτι που ο ίδιος ο MacAlister περιγράφει ως "ατελείωτο σκρολάρισμα για ώρες την ημέρα", προκαλώντας ευρεία βλάβη.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:


Υποχρέωση για σχολεία χωρίς κινητά: Όλα τα σχολεία θα πρέπει να γίνουν ζώνες ελεύθερες από κινητά τηλέφωνα.

Αλλαγή στην ηλικία συναίνεσης για data:
Η ηλικία που οι εταιρείες μπορούν να λάβουν δεδομένα-data από παιδιά χωρίς γονική συναίνεση αυξάνεται από τα 13 στα 16.

Ενίσχυση του Ofcom: Προτείνεται η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ofcom για την επιβολή ενός κώδικα δεοντολογίας που θα αποτρέπει την έκθεση των παιδιών σε εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες να προκαλούν εθισμό.

Ρύθμιση για τα κινητά: Περαιτέρω ρυθμίσεις για το σχεδιασμό, την προώθηση και τη χρήση κινητών τηλεφώνων από ανηλίκους, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η πρόταση του MacAlister κερδίζει την υποστήριξη από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, επιτρόπων για τα δικαιώματα των παιδιών, οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικών συνδικάτων. Το σχολείο Ormiston Chadwick Academy, για παράδειγμα, έχει ήδη εφαρμόσει αυστηρή πολιτική χωρίς κινητά, με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη μείωση των περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντιδράσεις. Κάποιοι γονείς και μαθητές αναγνωρίζουν τα οφέλη, όπως η μείωση του άγχους και η αύξηση του χρόνου μελέτης, ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχία για την κοινωνική απομόνωση των παιδιών τους από τους συνομηλίκους που χρησιμοποιούν smartphones. Ο διάλογος συνεχίζεται, με την κοινωνία να ζυγίζει την ανάγκη για προστασία των παιδιών από τις ψηφιακές απειλές έναντι της ανάγκης για συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Πέρασε η απαγόρευση χρήσης κινητών εντός των σχολείων