Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απαγόρευσε τα υγρά - εξαιρουμένων του βρεφικού γάλακτος, του αποσταγμένου γάλακτος και των φαρμακευτικών σκευασμάτων - μετά από επιθέσεις ακτιβιστών στα έργα τέχνης της, συμπεριλαμβανομένων των "Ηλιοτρόπιων" του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Το νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Το μουσείο του Λονδίνου επίσης παροτρύνει τους επισκέπτες να φέρνουν «ελάχιστα αντικείμενα» στους χώρους του, και «όχι μεγάλες τσάντες».

«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο όπου αναγκαστήκαμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τους επισκέπτες, το προσωπικό και τη συλλογή μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το μουσείο ανέφερε αρκετές επιθέσεις σε έργα τέχνης από τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων στον "Αμάξι με Σανό" του Τζον Κόνσταμπλ και στη "Ροκέμπι Αφροδίτη" του Βελάσκεθ, καθώς και στα "Ηλιοτρόπια".

«Τέτοιες επιθέσεις έχουν προκαλέσει φυσική ζημιά στα έργα τέχνης, αναστάτωση στους επισκέπτες και το προσωπικό, και διαταραχή στην αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι η σπουδαία τέχνη είναι διαθέσιμη για τον καθένα, παντού για να την απολαύσει», ανέφερε.

«Δύο από αυτές τις επιθέσεις συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και γι' αυτό πήραμε την δύσκολη και ατυχή απόφαση να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας για το προβλέψιμο μέλλον».