Δεκάδες χώρες δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της εμπόλεμης Ουκρανίας από τεράστιες ποσότητες ναρκών και εκρηκτικών, οι οποίες μολύνουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της χώρας.

Κατά τη διάρκεια διήμερης διάσκεψης στην Ελβετία, περισσότερες από 40 χώρες υποστήριξαν την Έκκληση της Λωζάνης για Δράση, δεσμευόμενες να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία, δήλωσαν οι διοργανωτές.

«Η Ουκρανία έχει γίνει η πιο ναρκοθετημένη χώρα στον κόσμο», δήλωσε στο συνέδριο ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ.

Είπε ότι από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 «περίπου το ένα τέταρτο» της Ουκρανίας έχει καλυφθεί από νάρκες και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

«Η κλίμακα αυτής της πρόκλησης είναι πραγματικά τεράστια», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μια έκταση περίπου 140.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος της Ελβετίας».

Επεσήμανε τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων ότι «έως και 9.000 άμαχοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους», εάν δεν ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση των ναρκών.

Ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών, Ιγνάσιο Κάσις, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της αποναρκοθέτησης. «Χωρίς ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση δεν έχεις γεωργική παραγωγή, δεν μπορείς να θρέψεις τους ανθρώπους, δεν μπορείς να αφήσεις τα παιδιά να παίξουν, δεν μπορείς να χτίσεις βιομηχανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι υποσχέθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης της Λωζάνης να βοηθήσουν στην «ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση των γεωργικών περιοχών», σύμφωνα με ελβετική ανακοίνωση.

Δεσμεύτηκαν, επίσης, να υποστηρίξουν «την οικονομική και κοινωνική επανένταξη των θυμάτων με αναπηρία» και «την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων εταίρων που δραστηριοποιούνται επί τόπου».

Διαβάστε ακόμη: Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηριχθεί το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τη μάχη

Δεσμεύτηκαν, επίσης, να υποστηρίξουν την τοπική κατασκευή εργαλείων αποναρκοθέτησης στην Ουκρανία, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις για την προώθηση «καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης κατά των ναρκών» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας θα κοστίσει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα ποσό που ο Σμιχάλ δήλωσε ότι «είναι πιθανό να αυξηθεί».

Τόνισε την ανάγκη για περισσότερα μηχανήματα αποναρκοθέτησης, επισημαίνοντας ότι σε μία μόνο ημέρα αυτά μπορούν να εκτελέσουν το ισοδύναμο με 100 ημέρες χειρωνακτικής εργασίας.

Από την πρώτη διάσκεψη για την αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία πέρυσι, το Κίεβο είδε τον αριθμό των μηχανημάτων αποναρκοθέτησης να αυξάνεται από 32 σε σχεδόν 100, δήλωσε ο Σμιχάλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ