Περίπου 1.100 άνθρωποι σε όλη την Αφρική έχουν πεθάνει από ευλογιά των πιθήκων (mpox), ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οργανισμός υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι η επιδημία «βγαίνει εκτός ελέγχου» αν δεν υπάρξει περαιτέρω δράση.

Συνολικά 42.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αφρική από τον Ιανουάριο, ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC της Αφρικής), ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε.

Αυτό αυξάνει σε 18 τον αριθμό των αφρικανικών χωρών στις οποίες ανιχνεύθηκε επίσημα ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η ευλογία των πιθήκων βγαίνει εκτός ελέγχου αν δεν δράσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, Ζαν Καζέγια σε διαδικτυακή ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

«Είμαι πολύ λυπημένος που λέω ότι έχουμε πλέον περισσότερους από 1.000 θανάτους λόγω ευλογίας των πιθήκων, όπως μπορείτε να δείτε αυτή την εβδομάδα, έχουμε συνολικά 1.100 θανάτους που έχουν αναφερθεί», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ωστόσο, ο Καζέγια δήλωσε ότι σε ολόκληρη την ήπειρο εξακολουθούν να υπάρχουν «περισσότερα νέα κρούσματα εβδομάδα με εβδομάδα».

«Δεκαοκτώ χώρες είναι πάρα πολλές, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής σωματικής επαφής.

Προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους και μεγάλες δερματικές βλάβες που μοιάζουν με σπυράκια και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ