Τους πρώτους εκτελεστικούς κανόνες για την κυβερνοασφάλεια κρίσιμων οντοτήτων και δικτύων, στο πλαίσιο της οδηγίας NIS2 που εξασφαλίζει ένα υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ από αύριο όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν μέτρα για συμμόρφωση με τους κανόνες κυβερνοασφάλειας της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σε ανακοίνωση της Κομισιόν για την έγκριση των κανόνων, αναφέρεται ότι αυτοί καθορίζουν λεπτομερώς τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων κυβερνοασφάλειας, καθώς και το πότε ένα περιστατικό θα πρέπει να θεωρείται σημαντικό και οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες θα πρέπει να το αναφέρουν στις εθνικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η σημερινή έκδοση του εκτελεστικού κανονισμού συμπίπτει με την προθεσμία εντός της οποίας τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία NIS2 στο εθνικό τους δίκαιο. Από αύριο, 18 Οκτωβρίου 2024, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση με τους κανόνες κυβερνοασφάλειας της NIS2, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εποπτείας και επιβολής.

«Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την προστασία των πολιτών και των υποδομών μας», δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Στο σημερινό τοπίο κυβερνοασφάλειας, είναι υψίστης σημασίας η ενίσχυση των ικανοτήτων μας, των απαιτήσεων ασφάλειας και της ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών με επικαιροποιημένους κανόνες. Καλώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κανόνες αυτούς σε εθνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι υπηρεσίες που είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας να είναι κυβερνοασφαλείς», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ