Το Βερολίνο είπε στην Άγκυρα ότι θα παρασχεθούν όπλα για το πολεμικό ναυτικό, αλλά όσον αφορά το αίτημα για Eurofighter και τμήματα αρμάτων μάχης απαιτεί εγγυήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία.

Η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την πιθανή πώληση έως και 40 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, πηγή δηλώνει στο τουρκικό Middle East Eye ότι η κίνηση αυτή είναι απλώς ένας γραφειοκρατικός ελιγμός για να καθυστερήσει η πώληση όσο το δυνατόν περισσότερο.

"Είναι σαν να παραπέμπεις θέματα στις υποεπιτροπές, που ξέρεις ότι δεν θα σημειώσουν καμία πρόοδο", πρόσθεσε μια δεύτερη πηγή.

"Όταν κάθε άλλο μέλος της κοινοπραξίας υποστηρίζει μια πώληση, πρέπει να κάνεις μια κίνηση εξοικονόμησης χρόνου".

Όρος Αιγαίου

Την ίδια ώρα, δεύτερη τουρκική πηγή δήλωσε στο ΜΕΕ ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στο αίτημα για το Eurofighter, «μόνο εάν η Τουρκία παράσχει γραπτές εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του αμφισβητούμενου (κατά την έκφραση του ρεπορτάζ) ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όρο που η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτο».

"Οι Γερμανοί είπαν επίσης ότι δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα για χερσαία όπλα, όπως κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης και άλλα, εκτός εάν η Άγκυρα παράσχει και πάλι εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στο εξωτερικό", πρόσθεσε η πρώτη πηγή.

Αρνητική η γερμανική αντιπολίτευση

Η πρόοδος στη συμφωνία για τα Eurofighters είναι επίσης αργή λόγω των αντιδράσεων ορισμένων κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το κόμμα των Πρασίνων.

Με τις αντιδράσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία και τις αυστηρές εγγυήσεις για τη χρήση των αεροσκαφών, το Βερολίνο φαίνεται ότι κρατά ακόμη τα γκέμια, επιβραδύνοντας μια συμφωνία που η Άγκυρα επιθυμεί.

Η Γερμανία βάζει «φρένο» στον αέρα

Το Βερολίνο φαίνεται, ωστόσο, να κρατάει «φρένο» μόνο στις πωλήσεις εναέριων όπλων προς την Τουρκία, αλλά προχωρά στην ικανοποίηση ορισμένων παλαιών τουρκικών αιτημάτων, δήλωσαν στο Middle East Eye πηγές με γνώση των συνομιλιών. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εξακολουθήσουν να εγκρίνουν τις πωλήσεις όπλων για το πολεμικό ναυτικό, «αλλά πέρα από αυτό, οποιαδήποτε προσδοκία σε άλλους τομείς, όπως ο αεροπορικός εξοπλισμός, δεν είναι ρεαλιστική".

Μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας, το οποίο συνεδριάζει μυστικά, ενέκρινε την αγορά από την Τουρκία οπλικών συστημάτων αξίας 368 εκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη τέτοια πώληση εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το πακέτο πωλήσεων περιλαμβάνει 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, μαζί με σημαντικά πακέτα υλικών για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα παρακολούθησης της Γερμανίας λόγω της χρήσης γερμανικών όπλων, όπως τα άρματα μάχης Leopard, σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας και χερσαίου πολέμου στη Συρία.

"Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα ότι πέρα από τις ανάγκες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τα χέρια του Βερολίνου είναι δεμένα λόγω της εσωτερικής αντίθεσης σε οποιαδήποτε πώληση όπλων στην Τουρκία", πρόσθεσε η πηγή.

Θα αλλάξει στάση το Βερολίνο υπό το φως των διεθνών κρίσεων;

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Middle East Eye απευθύνθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα για απάντηση. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο MEE την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία αποφάσισε να επανεξετάσει το αίτημα της Άγκυρας για αγορά Eurofighter "με φρέσκο μυαλό" μετά τις περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Σολτς έρχεται στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου. Αρκετές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος επιδιώκει μια συμφωνία για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού περίπου 15.000 Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter