Οι νομοθέτες θα συμπροεδρεύσουν της ομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η ομάδα παρακολούθησης της ΤΝ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της εφαρμογής της Πράξης για την ΤΝ, θα διευθύνεται από τους νομοθέτες Michael McNamara (Ιρλανδία/Ανανέωση) και Brando Benifei (Ιταλία/S&D), δήλωσε εκπρόσωπος του θεσμικού οργάνου της ΕΕ στο Euronews.

Ο McNamara θα είναι συμπρόεδρος της ομάδας εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και ο Benifei εκ μέρους της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO).

Ο Benifei ήταν επικεφαλής των εργασιών του Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο για την ΑΙ κατά την προηγούμενη θητεία, ως ένας από τους συνεισηγητές. Ο McNamara εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο μετά τις ευρωεκλογές και ήταν προηγουμένως μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων (JURI) έχει επίσης ζητήσει τη συμμετοχή της στη διακοινοβουλευτική ομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για τον εκπρόσωπό της.

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη - ο οποίος αποσκοπεί στη ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν για την κοινωνία - τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου. Οι κανόνες γενικής χρήσης για την ΤΝ θα εφαρμοστούν ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος και οι υποχρεώσεις για τα συστήματα υψηλού κινδύνου σε τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: «Tσουνάμι» ψεύτικων ιστορικών φωτογραφιών από τεχνητή νοημοσύνη στα ΜΚΔ

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πρώτη συνεδρίαση και οι περισσότερες συζητήσεις τους είναι πιθανό να είναι κλειστές για το κοινό.

Παρόμοιες ομάδες εργασίας συστάθηκαν κατά την τελευταία θητεία του Κοινοβουλίου, για τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), οι οποίες θα συνεχιστούν και με το νέο Κοινοβούλιο.

Περισσότερες εργασίες για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπονται τόσο στο νέο νομοθετικό σώμα του Κοινοβουλίου όσο και στη νέα νομοθετική εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αναμένονται πρόσθετοι κανόνες για τον χώρο εργασίας, καθώς και για τα πνευματικά δικαιώματα.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα έναν κατάλογο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στους οποίους ανατέθηκε να ηγηθούν των εργασιών για τη σύνταξη ενός κώδικα πρακτικής σχετικά με την τεχνητή

Πηγή: euronews