Οι γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες και η κυβέρνηση προειδοποιούν σχετικά με την αυξανόμενη δράστη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, Nάνσυ Φέζερ, δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως δεν πρέπει να υποτιμάται η κατασκοπεία και οι δολιοφθορές εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας ότι είναι «ορατή μια μεγάλη απειλή από τη Ρωσία», προσθέτοντας πως έχουν αυστηροποιηθεί τα αντίστοιχα αμυντικά μέτρα. Σύμφωνα με τη Φέζερ, οι βάσεις του Γερμανικού στρατού πρέπει επίσης να προστατεύονται καλύτερα, ενώ, επιπλέον, απαιτούνται περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία.

 Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Tόμας Χάλντενβαγκ, σε δημόσια ακρόαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Ομοσπονδιακής Βουλής δήλωσε ότι «παρατηρείται επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους των ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών», συμπληρώνοντας πως «ειδικότερα, η ρωσική κατασκοπεία και δολιοφθορές στη Γερμανία αυξάνονται, τόσο ποιοτικά όσο και ποιοτικά».

Ο Χάλντενβαγκ ενέταξε στο ανωτέρω πλαίσιο την ύπαρξη δέματος που περιείχε εμπρηστικό μηχανισμό τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο «κατά τύχη», όπως υπογράμμισε, δεν αναφλέχθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης αεροπλάνου γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών και ως εκ τούτου αποφεύχθηκε αεροπορικό δυστύχημα στη Γερμανία. 

Ο Μπρούνο Καλ, Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προειδοποίησε, αναφερόμενος στον πόλεμο με την Ουκρανία, ότι «το Κρεμλίνο βλέπει τη Δύση, και επομένως τη Γερμανία, ως εχθρό» και καθώς οι δραστηριότητες της Μόσχας έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, «ο Πρόεδρος Πούτιν θα δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές της Δύσης’» με τη Ρωσία το αργότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας να είναι σε θέση να επιτεθεί στη Δύση.

 Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας, Mαρτίνα Ρόζενμπεργκ, επεσήμανε από πλευράς της ότι ο αριθμός των προσπαθειών κατασκοπείας σε «κρίσιμες υποδομές» είναι «ανησυχητικά» υψηλός και απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Ο Ομοσπονδιακός Στρατός, ανέφερε, «βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διερεύνηση των γερμανικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, είτε για εκπαιδευτικά ή εξοπλιστικά προγράμματα, είτε για την ανάπτυξη του αισθήματος ανασφάλειας μέσω δολιοφθορών».

Οι τρεις επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν από κοινού ότι οι Υπηρεσίες Ασφαλείας πρέπει να είναι καταλλήλως εφοδιασμένες για την αντιμετώπιση των απειλών.

Πηγή: ΚΥΠΕ