Η είδηση πως οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ συστήματα αναχαίτισης τύπου THAAD δεν πρέπει από μόνη της να εκπλήσσει καθώς παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάιντεν υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η χώρα δεν θα μείνει ποτέ μόνη απέναντι στις απειλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 6 τέτοιες συστοιχίες και μία από αυτές θα μεταφερθεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στα ισραηλινά εδάφη. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και με τις κινήσεις του Ισραήλ αναφορικά με την απάντηση προς το Ιράν έχει έρθει η στιγμή το Τελ Αβίβ να αποκτήσει και ένα τέταρτο «στρώμα» αεράμυνας.

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες σε νέο τρομοκρατικό χτύπημα (BINTEO)

Τι πραγματικά προσφέρουν όμως τα συστήματα THAAD;

Το Ισραήλ σήμερα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων τα οποία εγγυώνται κάλυψη από αέρος. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα και το σημαντικότερο δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες μάχης αντιαεροπορικά όπλα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Πέρα από το Iron Dome και τα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2 το Ισραήλ φαίνεται πως έχει ανάγκη από ένα σύστημα που θα έρχεται να «γεφυρώσει» τα συστήματα αναχαίτισης μεγάλου και μικρού βεληνεκούς. Τέτοιο ακριβώς είναι το σύστημα των THAAD το οποίο θεωρείται και διαθέτει προδιαγραφές αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς. Η σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι πως για να αναχαιτίσουν έναν στόχο χρησιμοποιούν «κινητική» τεχνολογία και όχι κάποια κεφαλή. Επί της ουσίας ένας πύραυλος από το συγκεκριμένο σύστημα καταρρίπτει έναν βαλλιστικό κατά την είσοδο του και την κάθοδο προς τον στόχο χωρίς ο ίδιος να εκραγεί κοντά στην κεφαλή του βαλλιστικού αλλά τον πλήττει ευθέως. Τα συστήματα THAAD μετατρέπουν τις κεφαλές των εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων από μειονέκτημα σε αμυντικό πλεονέκτημα…