Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 42% σε 166.000 τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε η Frontex.

Οι πιο σημαντικές μειώσεις στις παράτυπες διελεύσεις των συνόρων παρατηρήθηκαν στις γραμμές των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Μεσογείου, με μείωση 79% και 64% αντίστοιχα.

Πάνω από 3.000 αξιωματικοί και προσωπικό του Frontex έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσουν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Βασικά σημεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024:

  • Η Κεντρική Μεσόγειος κατέγραψε πτώση 64% (ετησίως) στις παράτυπες συνοριακές διελεύσεις.
  • Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε σημαντική πτώση της τάξης του 79%.
  • Τα ανατολικά χερσαία σύνορα και η διαδρομή Δυτικής Αφρικής σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις, με 192% και 100%, αντίστοιχα.
  • Οι τρεις πρώτες εθνικότητες μέχρι στιγμής φέτος: Συρία, Μάλι, Ουκρανία.

Η γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου συνέχισε τη σημαντική πτωτική της πορεία φέτος. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των αφίξεων σε αυτό το δρομολόγιο μειώθηκε κατά 64% σε 47.700.

Η Ανατολική Μεσόγειος , η οποία συνέχισε να αυξάνεται φέτος, σημείωσε αύξηση 15% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε 45.600. Τον Σεπτέμβριο, αυτή ήταν η πιο πολυσύχναστη διαδρομή με τον υψηλότερο αριθμό ανιχνεύσεων σε 6.750, σε σύγκριση με 5 600 ανιχνεύσεις στην Κεντρική Μεσόγειο .

  • Ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρέμεινε εξαιρετικά υψηλός την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, φθάνοντας πάνω από 30.600, διπλάσιος αριθμός από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις κύριες μεταναστευτικές οδούς προς την ΕΕ φέτος με πτώση 79% σε σχεδόν 17.000.
  • Με αύξηση 192% σε 13.200, τα ανατολικά χερσαία σύνορα συνέχισαν να καταγράφουν υψηλούς αριθμούς αφίξεων φέτος.
  • Στη διαδρομή της Μάγχης , ο αριθμός των ανιχνεύσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 2% και έφτασε τις 47.514.