Ένας Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ως  «άχρηστη» δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

«Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του και αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον δεν πρέπει να παρέμβει και να μετακινήσει το προσωπικό του από τις ζώνες μάχης», ανάρτησε ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν στο X.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βλάψει τις δυνάμεις της UNIFIL. Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, δεν έχουν εξασφαλίσει την επιβολή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και χρησιμεύουν ως ασπίδα για τη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική οργάνωση και έναν ιρανικό πληρεξούσιο. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, ήρθε η ώρα να ανταποκριθείς στο αίτημα που σου εστάλη, να αφαιρέσεις την UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων και να σταματήσεις να παίζεις στα χέρια του Ιράν», έγραψε σε άλλη ανάρτηση. 

Οι δυνάμεις της UNIFIL λένε ότι έχουν δεχτεί επανειλημμένα επίθεση από το Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα καθώς το Ισραήλ πιέζει τον νότιο Λίβανο σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ και τη στρατιωτική τους υποδομή.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με την UNIFIL και Στρατό Ισραήλ - Το χρονικό της έντασης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή και είπε ότι παρέχουν «ανθρώπινες ασπίδες» στη Χεζμπολάχ.

Από το 1978, η δύναμη των 10.000 ατόμων του ΟΗΕ έχει επιφορτιστεί με τη διατήρηση της ηρεμίας και τη μείωση της έντασης κατά μήκος της «γαλάζιας γραμμής» που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

Οι πιο πάνω εξελίξεις έρχονται λίγο μετά που ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell είπε ότι τα κράτη της ΕΕ άργησαν πολύ να καταδικάσουν τις «εντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL