Η ενόχληση της Άγκυρας για την ενεργειακή σύμπραξη Κύπρου και Ισραήλ για έναν νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι έκδηλη στα τουρκικά φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να εκφράζει πρώτη τη δυσαρέσκειά της.

Η νέα συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin της ισραηλινής ΑΟΖ στην Κύπρο κι έπειτα στην ΕΕ με τη χρήση νέων αγωγών, προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, η οποία βλέπει τα σχέδια αυτά ως μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού μπλοκ που απειλεί τα δικά της συμφέροντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισλαμιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, το Ισραήλ συνεχίζει να προσφέρει «αέρα» στην Κύπρο και να ενισχύει την παρουσία του στη Μεσόγειο, κάνοντας την Κύπρο εκτός από βάση στρατιωτικού εφοδιασμού και ενεργειακό κέντρο.

Νέα ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην ανατ. Μεσόγειο

Με τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ θα εξάγει φυσικό αέριο για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα προσδοκώμενα κέρδη από το έργο αναμένεται να φτάσουν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δέκα ετών. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Έλι Κοέν, υπογράμμισε ότι το έργο αυτό θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στην Ευρώπη, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια σε κρίσιμες στιγμές για την ΕΕ.

Ελλάδα, ο μυστικός εταίρος

Η Γενί Σαφάκ κάνει λόγο και για «κρυφή» συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη συνεργασία, η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βρετανική εταιρεία Energian, που θα διαχειρίζεται τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και πιθανώς στην Ελλάδα. Η ελληνική εμπλοκή σε αυτά τα σχέδια παρουσιάζεται από την τουρκική εφημερίδα ως μια προσπάθεια αύξησης της έντασης στην περιοχή, σε αντίθεση με την επιδιωκόμενη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου.

«Η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το ενδεχόμενο να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Καίρου για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η Κύπρος και το Ισραήλ θέλουν να αυξήσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με τη μυστική σύμπραξη της Αθήνας», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες της Energian είναι ελληνικής καταγωγής

Διαβάστε επίσης: ΥΝΕΤ: Κύπρος και Ισραήλ κοντά σε συμφωνία για κατασκευή αγωγού Φ.Α