Η Κίνα ξεκίνησε μια σημαντική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, με την ονομασία «Joint Sword-2024B». Αυτή η άσκηση περιλαμβάνει την περικύκλωση της Ταϊβάν με στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, και χαρακτηρίζεται από την Κίνα ως μια νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και ενότητας.

 Από την πλευρά της, η Ταϊβάν έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως παράλογες και προκλητικές, κινητοποιώντας τις δικές της δυνάμεις για να προστατεύσει την ελευθερία και τη δημοκρατία της, χωρίς όμως να επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης. Η κίνηση αυτή της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, που παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η Ταϊβάν «δεν είναι διπλωματικό ζήτημα», μετά από ερωτήματα σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Μάο πρόσθεσε ότι η "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και η ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν είναι "ασύμβατα" και ότι οι "προκλήσεις" από αυτούς που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν "αναπόφευκτα θα αντιμετωπιστούν".

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ταϊβάν - πρέπει να σεβαστούν την πολιτική της «Μια Κίνα», ως απάντηση στη δήλωση της Ουάσιγκτον ότι παρακολουθεί στενά τις σημερινές ασκήσεις.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν», είπε.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Κίνας κοντά στην Ταϊβάν - «Παράλογη προκλητική ενέργεια»

Η πολιτική του One China είναι η διπλωματική αναγνώριση της θέσης της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πολιτική, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα βλέπει ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα ενοποιηθεί με την ηπειρωτική χώρα μια μέρα.

Σε κινητοποίηση ο Στρατός Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τον στρατό του να απαντά στις κινεζικές ασκήσεις.

Εικόνες δείχνουν εκτοξευτές αεράμυνας, στρατιωτικά οχήματα και ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού να ελίσσονται στη θέση τους.

Νωρίτερα, το υπουργείο είπε ότι ο στρατός της Ταϊβάν θα παρακολουθεί τις κινεζικές απειλές, αλλά θα αποφεύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή άμεσες συγκρούσεις.